Nuis en Groothuis pakken zilver en brons op 1000 meter WK afstanden

he US' Shani Davis celebrates winning the men's 1000m competition of the International Speedskating World Single Distances Speed Skating Championships on March 11, 2011 in Inzell, southern Germany. AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL
he US' Shani Davis celebrates winning the men's 1000m competition of the International Speedskating World Single Distances Speed Skating Championships on March 11, 2011 in Inzell, southern Germany. AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL Amerikaan Shani Davis viert zijn overwinning op de 1000 meter bij het WK afstnd in Inzell(Foto: AFP / John MacDougal)

Amerikaan Shani Davis heeft de 1000 meter op de WK afstanden in het Duitse Inzell gewonnen. Nederlanders Kjeld Nuis en Stefan Groothuis pakten respectievelijk zilver en brons.

De 28-jarige Amerikaan was met 1.08,45 Kjeld Nuis te snel af. De schaatser van Control veroverde in 1.08,67 verrassend zilver voor Stefan Groothuis, die 1.08,73 noteerde.

Shani Davis, Kjeld Nuis en Stefan Groothuis op het podium. Foto AP Photo/Matthias SchraderShani Davis, Kjeld Nuis en Stefan Groothuis op het podium. Foto AP Photo/Matthias Schrader

Nuis ging tot de voorlaatste rit aan de leiding, maar zag Davis onder zijn tijd duiken. Davis lost zijn landgenoot Trevor Marsicano, die in 2009 de beste was, af als wereldkampioen. Marsicano stelde vrijdag in Inzell teleur met de dertiende tijd.

Simon Kuipers eindigde in 1.09,22 als zesde achter Kyou Hyuk Lee (1.08,91) en Denny Morrison (1.08,92).

Davis was in 2007 en 2008 ook al de snelste op die afstand.

Reacties van de Nederlandse schaatsers: