Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Nederlandse militairen vrij en aangekomen in Athene

Dutch Marine Yvone Niermans, center, and a fellow marine, left, who were captured after a botched evacuation mission in Libya last month arrive at Athens' airport in Spata, Greece, after they were released early Friday, March 11, 2011. Three Dutch marines arrived at around 6 a.m. on a Greek Military transport as they were freed under a deal reached with the Libyan government, the Greek Foreign Ministry said. (AP Photo/Petros Giannakouris)
Dutch Marine Yvone Niermans, center, and a fellow marine, left, who were captured after a botched evacuation mission in Libya last month arrive at Athens' airport in Spata, Greece, after they were released early Friday, March 11, 2011. Three Dutch marines arrived at around 6 a.m. on a Greek Military transport as they were freed under a deal reached with the Libyan government, the Greek Foreign Ministry said. (AP Photo/Petros Giannakouris) De vrijgelaten Nederlandse militairen worden verwelkomd op het vliegveld van Athene (Foto: AP / Petros Giannakouris)

De drie Nederlandse militairen die werden vastgehouden in Libië zijn vrijgelaten. Zij landden vannacht op een luchthaven in de Griekse hoofdstad Athene. Premier Mark Rutte (VVD) en minister van Defensie Hans Hillen (CDA) laten in een reactie op de vrijlating weten verheugd te zijn over de goede afloop, meldt Novum.

De militairen vliegen vandaag vanuit Athene terug naar Nederland. Het is nog niet bekend hoe laat ze zullen aankomen.

Rutte: prachtig nieuws
Via zijn woordvoerder liet premier Rutte weten dat de vrijlating van de militairen ‘prachtig nieuws’ is. Hij bedankt iedereen die zich voor de vrijlating heeft ingezet, waaronder ook Griekenland en Malta, die hebben geholpen bij het terughalen van de Nederlanders.

Defensieminister Hillen feliciteerde in een verklaring de militairen zelf en hun familie met de vrijlating. De minister bedankte ook de Nederlandse bevolking voor de vele steunbetuigingen die binnenkwamen. “Dat doet goed, dat geeft steun.”

Intensief overleg met Libië
De militairen werden gevangen genomen door Libische troepen tijdens een mislukte evacuatiemissie met een Lynx-helikopter van een Nederlands marinefregat. De militairen zijn goed behandeld tijdens de twaalf dagen die ze in het Noord-Afrikaanse land hebben doorgebracht.

Nederland heeft sinds de gevangenneming intensief overlegd met Libië over de militairen. Zondag vertrok de hoogste ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken, secretaris-generaal Ed Kronenburg, om te bemiddelen met de Libische autoriteiten.

Volgens een medewerker van het Griekse ministerie van Defensie, die anoniem wenst te blijven, werden de onderhandelingen met de Libische gezant Mohamed Tahir Siala gisteren in Athene afgerond , meldt AP. Over de voorwaarden van de vrijlating is niets bekendgemaakt. De helikopter van de militairen is achtergebleven in Libië.