Libië verbreekt diplomatieke banden met Frankrijk

Libie verbreekt de diplomatieke banden met Frankrijk. Dat heeft de onderminister van Buitenlandse Zaken van Libië vanavond gemeld.

“Het is duidelijk dat  Frankrijk Libië wil verdelen. Daarom hebben we onze diplomatieke relatie opgeschort”, aldus de minister.

Frankrijk erkende gisteren als eerste land de Nationale Overgangsraad van de rebellen als “enige wettige vertegenwoordiger van het Libische volk”.

De andere Europese landen volgden dit voorbeeld van Frankrijk eerder vandaag niet tijdens een Europese top in Brussel. De Europese regeringsleiders betuigden wel politieke steun aan de raad die door de Libische oppositie is opgericht.

EU: militair ingrijpen alleen met steun VN en Liga

Op de top bleek dat de Europese Unie de militaire optie openhoudt om de bevolking in Libië te helpen. Ingrijpen moet dan wel de steun hebben van de Verenigde Naties en de Arabische Liga.

Vooral Frankrijk en Groot-Brittannië drongen er op aan de militaire optie open te houden, met het oog op de aanhoudende strijd in Libië en de dreiging van meer geweld door de strijdkrachten van Muammar Gadaffi.

    • David Haakman