Hondvrije speelplek

Buitenspelen zou saai zijn geworden (Vanmorgen, 10 maart). Dat ervaar ik helemaal niet zo. Ik ben juist op zoek naar een plek waar ik kan genieten van de natuur met mijn kinderen. Die heb ik in mijn woonplaats Deventer nog niet gevonden. Mijn woonplaats is een groot losloopgebied voor honden, met hier en daar een uitzondering. Naast de speeltuin in het park staat namelijk een bordje dat honden hier aangelijnd moeten zijn. Helaas kunnen honden geen bordjes lezen en de meeste eigenaren blijken ook niet geïnteresseerd in die bordjes.

Nu hoor ik al in koor de reactie van al die zorgzame hondenbezitters: ‘hij doet niets hoor’. Het is jammer dat deze welopgevoede honden niet begrijpen dat het niet leuk is voor een dreumes om de eendjes weg te jagen tijdens het voeren, een buggy te bespringen of brood uit de handen stelen. Je hoopt dat de honden niet bijten want ook de eenjarige heeft nog geen cursus gevolgd ‘hoe ga je om met honden’. Ik ben bang dat mijn woonplaats niet de enige stad is met meer oog voor bewegingsruimte voor honden dan voor kinderen. Ik denk dat we natuur moeten bieden waarin spelen ontspannen is. Dat betekent: gebieden met natuur in stad en buitengebied waar geen honden mogen komen en waar dit gehandhaafd wordt.

Lucy Koole

Moeder en bioloog