Honderden doden en 88.000 vermisten in Japan - Nederlandse reddingsteams paraat

Brand op het Sendai-vliegveld.
Brand op het Sendai-vliegveld. Foto Reuters / Kyodo

De tsunami in het noordoosten van Japan als gevolg van een zware aardbeving heeft grote gebieden onder water gezet. Er zijn honderden doden gevallen en de materiële schade is enorm. Hier ons liveverslag en in dit bericht een overzicht.

Aantal slachtoffers
De Japanse politie heeft gemeld dat er 200 tot 300 lichamen zijn gevonden in Sendai, de getroffen kuststad die het dichtst bij het epicentrum ligt (120 km). Daarnaast zijn reeds 110 doden bevestigd. Minstens 544 mensen zijn gewond, zo zegt de politie. Gezien de omvang van de ramp zal het dodental verder oplopen.

Aantal vermist
Het Japanse persbureau Kyodo meldt dat 88.000 mensen vermist worden in Japan.

Nederlandse reddingswerkers klaar voor Japan
Nederland heeft twee teams klaarstaan die in Japan kunnen gaan helpen bij het vinden en identificeren van slachtoffers van de aardbeving. Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad.

Japan heeft nog niet om hulp gevraagd, maar mocht dat wel gebeuren dan kunnen de teams snel afreizen. Het gaat om het Rampen Identificatie Team (RIT) en het Urban Search and Rescue Team (USAR).

Het RIT is gespecialiseerd in het identificeren van slachtoffers van rampen en zware ongevallen. Het kwam eerder in actie na onder meer de tsunami van 2004 en de vliegtuigcrash in de Libische hoofdstad Tripoli van vorig jaar. Het USAR is een speciale eenheid voor het vinden en redden van slachtoffers van rampen.

Bekijk hier een fotoserie van de verwoestingen in Japan.