Goud voor Bob de Jong op de vijf kilometer

Bob de Jong viert zijn overwinning.
Bob de Jong viert zijn overwinning. Foto AFP / John Macdougal

Op het WK Afstanden in het Duitse Inzell heeft Bob de Jong de gouden medaille op de vijf kilometer gepakt. Het is de tweede Nederlandse overwinning van vandaag. Eerder won Ireen Wüst de 1500 meter.

De Leimuidenaar liet de klok na 6.15,41 minuten stilstaan. Daarmee was hij ruim twee tellen sneller dan de Zuid-Koreaan Seung-Hoon Lee die met 6.17,45 het zilver haalde voor Ivan Skobrev. De Rus, die het in de slotrit tegen De Jong aflegde, had 6.17,47 nodig. De Jong won in 2001 ook al eens de titel op de vijf kilometer.

Jan Blokhuijsen en Wouter Olde Heuvel deden niet mee om de prijzen. Blokhuijsen reed tegen Lee en gaf meer dan twee seconden toe in 6.19,82. Omdat hij echter een blokje had geraakt, werd Blokhuijsen gediskwalificeerd. Olde Heuvel kwam niet verder dan 6.24,27 en werd zevende.