Dodental Japan opgelopen naar 32, vijftig Nederlanders in getroffen gebied

Gestrande auto's in Yabuki.
Gestrande auto's in Yabuki. Foto AFP / Jiji Press

In het noordoosten van Japan, dat vanochtend getroffen werd door een zware aardbeving van 8.9 op de schaal van Richter, bevinden zich ongeveer vijftig Nederlanders. De ambassade in Tokio heeft moeite om met hen in contact te komen. De elektriciteit in het gebied is deels uitgevallen en de telefoonverbindingen werken nauwelijks, laat een woordvoerder weten tegenover Novum. Het dodental in Japan is inmiddels opgelopen tot 32. Lees hier ons liveverslag.

In totaal bevinden zich in heel Japan ruim duizend Nederlanders. Het ministerie heeft ook contact opgenomen met zijn ambassades in de landen die mogelijk getroffen zullen worden door een tsunami.

Dit model van het Pacific Tsunami Warning Center laat zien tot hoever en waar mogelijke tsunami’s de omliggende gebieden zullen bereiken (Foto: AP / Nathan Becker - Pacific Tsunami Warning Center)Dit model van het Pacific Tsunami Warning Center laat zien tot hoever en waar mogelijke tsunami’s de omliggende gebieden zullen bereiken (Foto: AP / Nathan Becker - Pacific Tsunami Warning Center)

Grote schade door aardbeving en tsunami
Volgens het Amerikaanse seismologische instituut U.S. Geological Survey vond de aardbeving plaats op een diepte van ongeveer 24 kilometer op 125 kilometer afstand van de kust. Afgelopen woensdag werd Japan ook al opgeschrikt door een lichtere aardbeving voor de kust.

De schade aan de oostkust is groot, steden zijn ondergelopen en er woedden branden bij onder andere vliegvelden en een olieraffinaderij (bekijk hier de beelden).

Beelden van het vliegveld bij Sendai:

AP meldt een turbinebrand bij de kerncentrale bij Fukushima in het noordoosten van Japan. De kernreactor zelf zou niet in brand staan. Er zijn geen meldingen van radioactieve lekken of mensen die gewond zijn geraakt. Volgens het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie zijn de vier kernreactoren die zich het dichtst bij de aardbeving bevinden veilig gesloten.

Reuters meldt dat een boot met zo’n honderd mensen aan boord weggespoeld is aan de noordoostelijke kust. Het is niet bekend of daar gewonden of doden bij zijn gevallen. Autoriteiten zeggen op CNN dat ze vrezen dat hele eilanden in de Grote Oceaan door de tsunami zijn overspoeld.

Als gevolg van de aardbeving en de tsunami zijn de aandelen van Europese verzekeringsmaatschappijen scherp gedaald na de opening van de beurzen.

Luchtfoto van de haven van Hitachinaka. Foto: AFP / JIJI PRESSLuchtfoto van de haven van Hitachinaka. Foto: AFP / JIJI PRESS

Internationaal hulp aangeboden
Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) zei vanochtend op Radio 1 dat Nederland klaar staat om hulp te geven aan Japan en andere landen als gevolg van de zware aardbeving en tsunami die de regio hebben getroffen. “Wanneer er ergens in de wereld een grote ramp plaatsheeft is het vanzelfsprekend dat je hulp aanbiedt en dat je vraagt aan Japan waar we hun van dienst mee kunnen zijn”, zei Rosenthal. Hij gaat ervan uit dat er een grootschalige internationale hulpactie op gang komt als dat nodig blijkt.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn condoleances uitgebracht aan de mensen in Japan. En laat weten dat Amerika “klaar staat om te helpen”. Ook de Britse premier David Cameron bood hulp aan: “Iedereen zou moeten denken aan het land en de inwoners, en ik heb onmiddellijk gevraagd of onze regering kan kijken hoe we kunnen helpen”.

Volg de meest recente ontwikkelingen in Japan op ons liveblog.

Lees hier een analyse van NRC-internetredacteur en oud-Japan correspondent Hans van der Lugt over de manier waarop de Japanners omgaan met aardbevingen.