PVV’er met dubbel paspoort

De poster van de PVV voor de PS-verkiezingen in Gelderland. De vrouw op de foto is lijsttrekker Marjolein Faber.

De Gelderlander meldt dat PVV’ster Petra Kouwenberg, vanaf vandaag lid van de Provinciale Staten in Gelderland, zowel een Turks als een Nederlands paspoort heeft.

Kouwenberg, nummer zes op de lijst, heeft haar partij niet op de hoogte gebracht van het dubbele paspoort, maar haar dubbele nationaliteit staat vermeld op een uittreksel uit de gemeentelijke basisadministratie, meldt de krant. PVV-fractievoorzitter Marjolein Faber was zo overvallen door het nieuws dat ze geen inhoudelijke reactie kon geven aan De Gelderlander.

Volgens Herman Staal, de chef van de Haagse redactie, is het dubbele paspoort van Kouwenberg vervelend nieuws voor de PVV.

De partij heeft de gelederen de laatste tijd, na het gedoe rond Sharpe, Hernandez en Lucassen, goed bij elkaar gehouden. Wilders zal Kouwenberg ongetwijfeld vragen haar paspoort in te leveren.

NRC-redacteur Arlen Poort heeft uitgezocht wat de consequenties voor de zetelverdeling in de Eerste Kamer kunnen zijn:

Als Kouwenhoven stopt en haar stem dus niet op de PVV kan uitbrengen, heeft dat geen consequenties voor het aantal zetels dat de PVV in de Eerste Kamer krijgt. Maar stel dat ze met ruzie de PVV-fractie verlaat en op een andere partij stemt, dan kan dat in theorie wel consequenties hebben voor de restzetel van het CDA of de VVD.

Update 9.18 uur: PVV-leider Geert Wilders laat in een reactie weten dat Kouwenberg tot voor kort zelf niet wist dat ze ook de Turkse nationaliteit had. Ze heeft Wilders laten weten dat ze er zo snel mogelijk vanaf wil en gaat daarom vrijdag al naar de Turkse ambassade. “Het probleem van haar dubbele nationaliteit zal dus snel tot het verleden behoren”, zegt Wilders.