Aanslag op politiechef Kunduz heeft “geen repercussies” voor missie

Een politieagent bij de plek in Kunduz waar eind februari een zelfmoordaanslag plaatsvond. Foto AP.

Een zelfmoordterrorist heeft rond vijf uur in de Afghaanse provincie Kunduz de plaatselijke politiechef gedood. Dat heeft de gouverneur van Kunduz even voor zes uur tegen persbureau Reuters gezegd.

Kunduz is voor Nederland een belangrijke Afghaanse provincie omdat het Nederlandse leger daar later dit jaar aan een politietrainingsmissie begint. Die missie wordt door die aanslag niet bedreigd, zegt diplomatiek redacteur Mark Kranenburg van NRC Handelsblad:

“Deze aanslag maakt de missie wat meer omstreden, maar heeft geen directe repercussies voor de Nederlandse beslissing. Het besluit om naar Kunduz te gaan wordt nu niet teruggedraaid. Wel heeft het kabinet met onder meer GroenLinks afgesproken dat Nederland de missie kan stopzetten als de veiligheidssituatie voor de Nederlandse trainers ernstig verslechtert. Maar we zitten er nog niet.”

Politiechef Abdul Rahman Sayedkhili was samen met vijftig agenten op patrouille toen een zelfmoordterrorist hen te voet naderde en explosieven tot ontploffing bracht. Bij de explosie kwamen naast de politiechef een onbekend aantal andere agenten om het leven.

Het is de laatste tijd een stuk onveiliger geworden in Kunduz. Eind februari kwamen nog veertig mensen om bij een zelfmoordaanslag.