Nederland verlost van griepepidemie

Voor het eerst sinds begin 2011 ligt het aantal griepgevallen dusdanig laag dat er van een epidemie geen sprake meer is. Afgelopen week werden per honderdduizend inwoners 46 grieppatiënten gemeld. De ‘heilige’ grens van 51 werd daarmee doorbroken.

In 75 procent van de gevallen ging het dit griepseizoen om de relatief milde B-variant van de griep. Aan het begin van de epidemie was het vooral de Mexicaanse griep die kwam opzetten. Sinds oktober 2010 zijn daar 38 mensen, onder wie ook kinderen, aan overleden. 645 mensen werden in het ziekenhuis opgenomen vanwege deze H1N1-variant.

Medische redacteur van NRC Wim Köhler zei er eerder het volgende over:

“Een normale wintergriep treft vooral ouderen en de toch al kwetsbaren. De Mexicaanse griep treft vooral jonge mensen. Voor een klein aantal mensen kan de griepgolf niettemin wel degelijk dramatisch verlopen, met opname op de intensive care of zelfs de dood tot gevolg. Dat hoeven niet perse mensen te zijn die al aan andere kwalen lijden.”

Van een epidemie is sprake als er twee weken lang meer dan 51 griepgevallen per honderdduizend inwoners zijn.