‘NAVO doodt familielid Afghaanse president Karzai’

Een familielid van de Afghaanse president Hamid Karzai is door een fout gedood door NAVO-troepen in het zuiden van Afghanistan. Dat hebben Afghaanse autoriteiten vanmiddag gemeld aan  BBC News.

De man zou zijn omgekomen toen zijn huis in het district Dand, in de provincie Kandahar,werd bestormd. Door sommige bronnen wordt Khan een neef van Karzai genoemd. Andere bronnen meldden dat het een neef van zijn vader zou zijn. De woordvoerder van Karzai zei echter dat de president de man kende en dat hij uit het zelfde dorp kwam.

“Hij is door een fout gedood. Hij was niet een doelwit”, zei Ahmad Wali Karzai, de broer van Karzai. De NAVO zegt het incident te onderzoeken.

Demonstraties tegen burgerdoden

Afgelopen jaar is een recordaantal burgers om het leven gekomen in Afghanistan. Meer dan 2700 burgers werden in 2010 gedood, 15 procent meer dan het jaar ervoor.

De afgelopen week gingen honderden Afghanen in Kabul de straat op om te protesteren tegen de burgerdoden die zijn gevallen.

Anderhalve week geleden werden negen Afghaanse jongens doodgeschoten, die brandhout aan het sprokkelen waren in de oostelijke provincie Kunar. De Afghaanse president Hamid Karzai noemde het optreden van de NAVO toen “meedogenloos”. De NAVO bood daarop excuses aan.

Twee weken geleden werd de NAVO er ook al van beschuldigd 65 onschuldige burgers in Kunar te hebben gedood, onder wie tientallen kinderen. Een team van Karzai kwam tot de conclusie dat de beschuldigingen klopten.