Gemeente Utrecht komt met eigen wietkwekerij

Utrecht wil een eigen wietkwekerij opzetten. Dat maakte de gemeente eind van de middag bekend. De kwekerij moet vallen onder een besloten vereniging, waarvan de leden wiet kunnen gebruiken die daar voor eigen gebruik is geteeld.

Het idee achter het experiment is dat iedereen voor eigen gebruik in principe vijf wietplantjes mag kweken. Dat past binnen het gedoogbeleid. Door de teelt te laten plaatsvinden binnen een besloten vereniging kunnen de leden die vijf plantjes inbrengen, hoopt de gemeente. Hoe de vereniging er precies uit komt te zien, moet echter nog worden bepaald.

Gemeente: eigen kweek waarborgt kwaliteit cannabis
Het zelf kweken van wiet garandeert volgens de gemeente de kwaliteit van de cannabis. Regelmatig blijkt wiet vervuild met schadelijke stoffen. Teelt op een eigen kwekerij moet dat voorkomen, hoopt de gemeente. Ook garandeert de eigen teelt van wiet de niet-criminele herkomst. “Als het experiment helpt om overlast in buurten te bestrijden, is dat mooi meegenomen”, schrijft de gemeente.

Het komende jaar wordt de precieze opzet van het proefproject bepaald. De gemeente Utrecht wil nog deze collegeperiode beginnen met het experiment. Voor het zover is, moet de gemeenteraad nog wel akkoord gaan. De proef met de wietclub vloeit voort uit het collegeakkoord van GroenLinks, PvdA en D66 in de stad.