Femke Halsema: meneer Vuitton kan mijn rug op!

Ex-politica Femke Halsema roept op tot een consumentenboycot van Louis Vuitton. Waarom?

“Die Louis Vuitton heeft het in zijn hoofd gehaald om de jonge kunstenares Nadia Plesner te vervolgen omdat zij een vrije imitatie van zo’n foei-, maar dan ook foeilelijke tas gebruikte om de aandacht te vestigen op het humanitaire drama in Darfur”, aldus Halsema.

De Haagse Haagse rechtbank oordeelde gisteren dat Plesner 5.000 euro per dag moet betalen aan Louis Vuitton, zolang zij op exposities of haar website het kunstwerk Darfurnica (zie hieronder) laat zien. Op het doek, geïnspireerd op Guernica van Picasso, is een designtas te zien die sterk lijkt op een ontwerp van Vuitton. Plesner heeft een kort geding aangespannen tegen Vuitton om onder de dwangsom - die aardig oploopt - uit te komen.

Plesner wilde met de beeltenis van het zwarte jongetje met de Vuittontas aandacht vragen voor de humanitaire ramp in de Soedanese provincie Darfur. Maar Louis Vuitton wil niet dat haar producten in verband worden gebracht met de erbarmelijke situatie in Darfur.

Darfurnica van Nadia Plesner

Darfurnica van Nadia PlesnerDarfurnica van Nadia Plesner

Verkoop t-shirts met zwart jongetje gestopt
In 2008 stopte Plesner noodgedwongen met de verkoop van t-shirts en posters, met daarop hetzelfde zwarte jongetje met een chihuahua. De opbrengst ging in zijn geheel naar Darfur. Plesner gaf het gebruik van het beeld op, maar begon daarna aan het werk Darfurnica.

Femke Halsema op haar website:

“Ken je Louis Vuitton? Maker van foei-, maar dan ook foeilelijke tassen. [...] Superkapitalist die er niet voor terugdeinst om kleine kinderen voor veel te veel geld als smakeloze Paris-Hilton-kopieën aan te kleden. Die zijn veel te dure en foei-, maar dan ook foeilelijke tassen in Chinese Sweatshops laat produceren door onderbetaalde en uitgebuite arbeiders. [...] Ik zou zeggen: meneer Louis Vuitton kan mijn rug op! Ik pleit voor een consumentenboycot (waarmee ik overigens direct na mijn geboorte mee ben begonnen).”

‘Verbod op merknamen beperkt vrijheid kunstenaars’
Volgens tekenaar Ruben L. Oppenheimer beperkt een verbod op het gebruik van logo’s of merknamen de vrijheid van kunstenaars en cartoonisten, zo schrijft hij vandaag in nrc.next. Oppenheimer tekent (politieke) spotprenten voor onder andere NRC Handelsblad en De Standaard.