‘Eigenaar nieuwe club Gullit schendt vrouwenrechten’

Kadyrov en Gullit bij de presentatie van de trainer begin februari in Grozny. Foto: AFP / Viskhan Magomadov.

Ramzan Kadyrov, de president van Tsjetsjenië en eigenaar van Ruud Gullit’s nieuwe voetbalclub Terek Grozny, schendt op grote schaal de vrouwenrechten in zijn republiek. Dat staat in een rapport dat Human Rights Watch vandaag publiceerde.

Kadyrov (wiki), die vier jaar geleden met steun van toenmalig president Poetin aan de macht kwam in Tsjetsjenië, dwingt vrouwen om volgens strike islamitische voorschriften gekleed te gaan. Vrouwen die geen hoofddoek dragen worden volgens Human Rights Watch door veiligheidstroepen uitgescholden, bedreigd en in sommige gevallen zelfs beschoten met verfkogels.

Kadyrov juicht aanvallen op vrouwen zonder hoofddoek toe
Human Rights Watch veroordeelt de praktijken van Kadyrov scherp en roept andere landen op de slechte positie van vrouwen in Tsjetsjenië op de agenda te zetten:

“Het handhaven van een verplichte islamitische dresscode voor vrouwen in Tsjetsjenië maakt inbreuk op hun recht op een prive-leven, persoonlijke autonomie, vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst en vrijheid van geweten. Het is ook een vorm van seksediscriminatie die verboden wordt door de internationale verdragen die Rusland heeft getekend.”

Kadyrov zelf reageerde de afgelopen jaren geregeld op de kritiek op zijn anti-vrouwelijke beleid. Zo zei hij dat hoofddoekjes vrouwen mooi maken en dat hij aanvallen op vrouwen die ze niet dragen toejuicht.

De Tsjetjeense leider haalde half januari in Nederland het nieuws toen bekend werd dat Ruud Gullit de trainer werd van zijn club Terek Grozny. De stap kwam Gullit vanwege de mensenrechtenschendingen onder Kadyrov op veel kritiek te staan.