Buitenland

België

Freek Wambacq

Met een vaak humoristische ondertoon zoekt Freek Wambacq de grenzen van de kunst op. In Museum Leuven zijn nu zijn installaties te zien. Wambacq maakt gebruik van gevonden materialen en objecten en geeft ze dankzij verrassende combinaties weer een nieuw leven. Zo legt Wambacq, die werkt en woont in Brussel en Berlijn, een kritische link tussen de wereld van de kunst en de wereld daarbuiten.

T/m 15 mei. Inl: www.mleuven.nl

Koen Vanmechelen

The cosmopolitan chicken breaking the cage is de titel van de tentoonstelling in Ikob in Eupen die 13 maart opent. De Belg Koen Vanmechelen begon zijn kosmopolitische kip, zoals hij zijn kunstproject zelf noemt, als reactie op discussies over integratie en vooroordelen. Door kippen te kruisen wilde hij tot een geglobaliseerde soort komen, een gevleugelde wereldburger ofwel überkip.

T/m 29 mei. Inl: www.ikob.be

Oriënt

Al twintig jaar volgen zij elkaars werk op de voet. Hoewel ze een generatie schelen, zijn Liam Gillick en Lawrence Weiner met hun conceptuele denkbeelden over kunst sterk aan elkaar verwant. In het MuHKA Antwerpen maakten ze voor het eerst samen een tentoonstelling: Een syntaxis van afhankelijkheid, die daar tot 22 mei te zien is. Ook in MuHKA, tot 21 augustus te zien, is de tentoonstelling COLLECTIE XXVII , waarin hedendaagse kunstenaar zich laten inspireren door ‘de Orient’. Met werk van o.a. Guillaume Bijl, Michaël Borremans, Jan De Cock, Luc Deleu, Jan Kempenaers, Ria Pacquée, Guy Rombouts en Luc Tuymans.

Inl: www. muhka.be

Oostenrijk

Roy Lichtenstein

In het Albertina Museum in Wenen is werk te zien uit de zwart-witte periode van Roy Lichtenstein (1961-1968). Met werken als Baked Potatoes (1962) en het bekende vrouwenportret I Know How You Must Feel, Brad! uit 1963.

T/m 15 mei. Inl www.albertina.at

Denemarken

Asger Jorn

In het Aros kunstmuseum in Aarhus worden in de tentoonstelling Jorn International voor het eerst schilderijen getoond die Asger Jorn maakte in de periode 1953 to 1972 toen hij buiten zijn geboorteland verbleef. Zeven belangrijke schilderijen zijn nooit eerder in Denemarken te zien geweest.

Tot 22 mei. Inl www aros.dk

Italië

Michelangelo Pistoletto

In het Maxxi in Rome een overzicht van de Italiaanse kunstenaar Michelangelo Pistoletto, met werken uit Italiaanse en Amerikaanse collecties. De tentoonstelling Michelangelo Pistoletto: Da Uno a Molti, 1956-1974 toont ruim honderd werken die in drie groepen zijn verdeeld. De spiegelschilderijen en het plexiglas werk worden samen getoond. Ook zijn vroege sculpturen uit de serue Minus Objects te zien samen met de Voddenkunstwerken.

Tot 22 juni. www.fondazionemaxii.it

Frankrijk

Filosofische portretten

De tentoonstelling Portraits de la Pensée in het Paleis voor Schone Kunsten van Lille richt zich op het thema ‘Filosofen uit de zeventiende eeuw’. Te zien zijn ruim veertig werken van drie meesters uit deze periode, Vélasquez, Giordano en Ribera, die in hun voorstellingen alle drie reflecteren op het filosofische verbeeldingsvermogen in de Gouden Eeuw. De expositie is ingericht rondom de intstallatie van de hedendaagse Amerikaanse videokunstenaar Bill Viola over Saint Jean de la Croix.

11 maart tot 13 juni. Inl www.pba-lille.fr