Schaatsbond start campagne voor bouw nieuw Thialf

De KNSB wil een nieuw Thialf-stadion. De schaatsbond is een lobby gestart waarin het pleit voor een ijsstadion dat gebouwd moet worden bij de sportcampus Sportstad Heerenveen naast het Abe Lenstra Stadion.

Volgens KNSB-voorzitter Doekle Terpstra is een nieuw Thialf noodzakelijk om de Nederlandse sportambities waar te maken. „Het plan ligt er. Nu moeten de ambities worden waargemaakt”, zegt hij in de brochure, die geldschieters en het rijk over de brug moet trekken.

Ook Thialf BV, de provincie Fryslân en de gemeente Heerenveen zijn voor de bouw van een nieuw stadion. Opmerkelijk is dat directeur Jarko Nieweg van Thialf geen voorstander is van nieuwbouw, maar liever renovatie ziet van het stadion op de huidige locatie.

Er liggen al een tijdje twee plannen op tafel voor het verouderde Thialf: nieuwbouw en een grondige renovatie van de bestaande locatie. De voorkeur gaat uit naar een heel nieuw stadion, dat 100 miljoen euro zal kosten. Overigens moet zowel provinciale staten als de gemeenteraad van Heerenveen nog een besluit nemen over nieuwbouw. De optie van een verbouwing staat ook nog open.

De provincie Fryslân en de gemeente Heerenveen zijn bereid 40 miljoen bij te dragen mits het rijk eenzelfde bedrag op tafel legt. De resterende 20 miljoen euro moet uit financiering en leningen van het bedrijfsleven komen.

Door een nieuw Thialf bij de sportcampus in Heerenveen wordt de topinfrastructuur van Nederland versterkt. In de brochure van de KNSB staat onder meer dat de sportcampus er met een nieuw Thialf ‘een nieuw icoon’ bij krijgt. De hoofdentree van het schaatsstadion zou bij een laan komen die op 400 meter van het centrum ligt.

Thialf werd in 1967 aangelegd en werd in 1986 overkapt. Het complex is verouderd, adequate trainingsfaciliteiten ontbreken en de energierekening is te hoog. De afgelopen zeven jaar steeg die van 350.000 euro naar 1,2 miljoen euro per jaar.

Ook de accommodaties en voorzieningen voor sponsors, het publiek en de media zijn gedateerd. Als er niets gebeurt verliest Thialf zijn internationale positie in de schaatssport, aldus de brochure.