Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Plannen voor patiëntendossier kostten al 300 miljoen

De plannen voor de invoering van het landelijke Elektronisch Patiëntendossier (EPD) hebben circa 300 miljoen euro gekost. Die investering dreigt deels verloren te gaan nu een meerderheid van de senaat het wetsvoorstel wil verwerpen. Dat schrijft politiek redacteur Antoinette Reerink vanmiddag in NRC Handelsblad.

Uit Kamerstukken die Reerink onderzocht blijkt dat de kosten voor het patiëntendossier tot juli 2010 in totaal 217 miljoen bedroegen. Inmiddels zijn de kosten opgelopen tot circa 300 miljoen euro, zegt het ministerie van Volksgezondheid. Dat geld zit in onder meer adviezen, pilotprojecten, controle, communicatie, IT en subsidies.

Eerste Kamer lijkt patiëntendossier weg te gaan stemmen
In de Eerste Kamer tekent zich een meerderheid af tegen het wetsvoorstel. VVD, PvdA en SP verwachten niet dat minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) hen dinsdag nog kan overtuigen vóór te stemmen. Zij zeggen fundamentele bezwaren te hebben tegen de grootschalige uitwisseling van medische gegevens.

Schippers, groot voorstander van het EPD, zwijgt over de politieke patstelling. „Het EPD is een belangrijk middel om patiënten snel de juiste zorg te bieden”, laat ze wel weten. „Privacy en veiligheid gaan voor alles. Juist daarom is het EPD een grote verbetering ten opzichte van allerlei regionale systemen.”