Modehuis verbiedt schilderij met Vuitton-tas

Nadia Plesner, een Deense kunstenares die in Amsterdam een opleiding aan de Rietveld Academie volgt, mag haar schilderij Darfurnica niet meer vertonen of exposeren. Het kunstwerk, waarop een Afrikaans kind met een Louis Vuitton-tas te zien is, maakt inbreuk op de modelrechten van het Franse modehuis. Dat heeft de president van de rechtbank Den Haag bepaald op 27 januari van dit jaar in een door Louis Vuitton aangespannen rechtszaak, zo werd onlangs bekend. Met het schilderij Darfurnica, dat gebaseerd is op Picasso’s Guernica, wil Plesner haar verbazing tot uiting brengen over het feit dat een humanitaire ramp als die in Darfur in de pers maar weinig aandacht kreeg, terwijl showbusinesstypes als Paris Hilton en alles wat daaromheen hangt, zoals een tas van Louis Vuitton, dagelijks volop in de schijnwerpers staan. In zijn verzoekschrift bij de rechtbankstelt Louis Vuitton dat Plesner inbreuk maakt op de Europese modelrechten van het modehuis op het dessin van zijn bekende Audra Bag. Het gaat het modehuis niet alleen om het gebruik op het doek, maar ook om de uitnodiging en de posters die Plesner gebruikt: volgens Vuitton gebruikt Plesner de tas als ‘blikvanger’. De rechter verbiedt Plesner niet alleen het schilderijfragment met de tas als blikvanger te gebruiken, hij verbiedt haar ook het schilderij nog te vertonen of te exposeren in de Europese Unie. Ook mag zij het schilderij niet meer laten zien op haar website.

Volgens Jens van den Brink, de advocaat van Plesner, is het verbod van de Haagse rechter een ontoelaatbare inbreuk op de vrijheid van meningsuiting en de artistieke vrijheid van de kunstenares. Zij is niet gehoord in de procedure. Haar advocaat spreekt van ‘misbruik van het procesrecht’. Het schilderij is door Plesner niet van de website gehaald. Ze bereidt een kort geding tegen Vuitton voor.