Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Koningshuis

Koning Marokko kondigt ‘pro-actief’ democratische hervormingen aan

De Marokkaanse Koning Mohammed VI heeft in een toespraak democratische hervormingen aangekondigd, meldt AP. Hij reageert hiermee op de politieke onrust in Noord-Afrikaanse landen.

In een zeldzaam optreden voor de Marokkaanse radio en televisie, liet de vorst weten dat de grondwet gewijzigd zal worden om zijn het democratisch proces en het handhaven van de wet in het land te verbeteren.

De hervormingen, waaronder het instellen van een onafhankelijke rechterlijke macht, zullen in een referendum aan het volk aangeboden worden.

Marokko heeft relatief weinig last gehad van demonstraties. Eind februari gingen bijna veertigduizend Marokkanen de straat op om hervormingen te eisen.

Toen zei de vorst niet te zullen “zwichten” voor demagogie. Mohammed liet wel weten dat hij “onomkeerbare” veranderingen wilde in het land, maar volgens het “Marokkaanse model”.

Volgens NRC buitenlandredacteur Carolien Roelants treedt Koning Mohammed nu “pro-actief” op, gezien de onrust in de landen in de regio en probeert hij dat in zijn eigen land te voorkomen. Maar Roelants benadrukt wel dat de vorst al vrij hervormingsgezind is, zeker in vergelijking met zijn vader Hassan II, die het land met ijzeren vuist regeerde:

“Deze hervormingen worden voorgenomen onder druk van de gebeurtenissen in de landen om Marokko heen. Maar Koning Mohammed heeft in de tien jaar dat hij er zit al hervormingen doorgevoerd. Zo heeft hij vrouwen meer rechten gegeven, al is dat proces vastgelopen onder invloed van fundamentalisten. Let wel dat Marokko anders is dan landen als Egypte en Tunesië. In Marokko zijn gewoon vrije verkiezingen. Ik stel mij voor dat Mohammed onder andere de liberalen in zijn land meer ruimte gaat geven.”