Het geld voor de zieken is zoek

In december  liet Vladimir Poetin zich van zijn zachtaardigste kant zien toen hij bij een liefdadigheidsactie voor kinderen met kanker een poging deed ‘Blueberry Hill’ te zingen. Hij sloeg tijdens dat optreden een paar onhandige akkoorden op de piano aan, waardoor hij ineens een gewone sterveling werd. De zaal zat vol beroemdheden, onder wie internationale

In december  liet Vladimir Poetin zich van zijn zachtaardigste kant zien toen hij bij een liefdadigheidsactie voor kinderen met kanker een poging deed ‘Blueberry Hill’ te zingen. Hij sloeg tijdens dat optreden een paar onhandige akkoorden op de piano aan, waardoor hij ineens een gewone sterveling werd. De zaal zat vol beroemdheden, onder wie internationale filmsterren als Sharon Stone, Gérard Depardieu, Mickey Rourke, Alain Delon, Kevin Costner en Monica Bellucci, die als lokkertje dienden om de dure stoelen in de zaal te kunnen verkopen voor bedragen die opliepen tot  25.000 euro.

Het geld was bestemd om de  behandeling van die zieke kinderen te kunnen financieren (want de basisverzekering in Rusland betaalt daar niet voor) en om benodigde behandelapparatuur voor ziekenhuizen te kunnen aanschaffen. Maar toen een van de moeders van zo’n ernstig ziek kind onlangs eens ging uitzoeken of haar dochtertje nu eindelijk geholpen kon worden, kwam ze erachter dat het ingezamelde geld niet aan die ziekenhuizen was uitgekeerd. Ze stuurde een twitterbericht aan president Medvedev en een schandaal was geboren.

De organisatie van de liefdadigheidsavond, Federatie genaamd (die met deze actie debuteerde), ontkent nu dat er ooit geld voor die zieke kinderen is toegezegd. De bedoeling van de actie was volgens een woordvoerder alleen maar om wereldwijde aandacht voor de ernstig zieke kinderen te vragen. Alsof ook hier ineens westerse investeerders dringend gewenst waren.

Opvallend is ook dat de voorzitter van Federatie de vrouw is van Vladimir Kiseljov, een voormalige Sovjet-rockster die tussen 1999 en 2006 een hoge functie had bij de dienst die het onroerend goed van  de Russische president beheert. En die president was toen Vladimir Poetin. Op grond van die samenloop van omstandigheden is het Kiseljov waarschijnlijk gelukt om Poetin te vragen aan het benefietconcert deel te nemen.

Kiseljov ontkent nu dat hij Poetin ooit persoonlijk heeft ontmoet. ,,Misschien stonden we eens samen in de tram in Leningrad”, zei hij over een mogelijke kennismaking. Het kan natuurlijk zo zijn, ware het niet dat  Poetins woordvoerder net aan de krant Kommersant had verteld dat ze elkaar wel degelijk kenden. Kiseljov blijkt ook nog eens partner van het impresariaat te zijn dat concerten in het Kremlin organiseert. Een zeer lucratieve bezigheid, gezien de wereldsterren die daar optreden.

En dan heeft Kiseljov nog een andere inschattingsfout gemaakt. Zo beloofde hij in november dat verschillende ziekenhuizen aan de vooravond van de liefdadigheidsavond geld zouden ontvangen en dat vijfhonderd zieke kinderen dat geld na afloop zouden krijgen. Die belofte is op video opgenomen en ontkracht de huidige beweringen dat er nooit iets zou zijn toegezegd.

En dan is er nog de duistere status van Federatie, want tot op de dag staat de organisatie niet officieel geregistreerd bij het ministerie van Justitie. Terwijl Kisjelov in november nog riep dat zijn juristen die registratie aan het voltooien waren.

Het ligt nu voor de hand te denken dat al het geld in de zak van  Kiseljov en zijn vrouw is verdwenen. Maar het kan ook dat er helemaal niet zoveel van over is: want alle bands die optraden kregen gewoon betaald en dan gaat het om honoraria van enkele tonnen. En ook de Hollywoodsterren zaten daar niet voor niets.

Nu is het de beurt aan premier Poetin om in actie te komen en die Kiseljov eens bij zich te roepen, zodat die inzage in zijn boekhouding kan geven. Want drie maanden uitstel van betaling is toch wel erg lang als het gaat om het redden van  kinderlevens.

En het echte schandaal is natuurlijk waarom een staat die zoveel miljarden aan olie en gas verdient niet zelf voor de gezondheid van zijn ernstig zieke kinderen kan betalen.