Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

‘Beatrix lobbyt in Oman voor vrijlating militairen’

Vice-premier Fahd Bin Mahmud al-Said van Oman ontving koningin Beatrix gisteren bij haar aankomst in Muskat. Foto AFP / Mohamed Mahjoub

Het bezoek van Koningin Beatrix aan de sultan van Oman is ook bedoeld om te lobbyen voor de vrijlating van de drie Nederlandse militairen die in Libië gevangen zijn genomen.

In diplomatieke kringen wordt het bezoek niet los gezien van de pogingen de marinemensen los te krijgen. Dat schrijft het AD vanochtend op basis van diplomatieke bronnen uit het Midden-Oosten.

Als lid van de Arabische Liga heeft Oman goede contacten met het Libische regime. Langs die weg kan de Golfstaat mogelijk druk op Libië uitoefenen.

‘Bezoek cancelen zou dom zijn’
Het bezoek afzeggen zou ‘het domste zijn geweest wat we onder deze omstandigheden hadden kunnen doen’, zegt een topdiplomaat.

“Nederland heeft een groot probleem en doet er goed aan gepokte en gemazelde Arabische leiders en invloedrijke leden van de Arabische Liga advies te vragen.”

Uitgesteld bezoek
Eigenlijk zou de koningin afgelopen weekend een staatsbezoek aan Oman brengen, maar vanwege de politieke onrust in het land werd het staatsbezoek uitgesteld. Kort daarna nodigde sultan Qaboos bin Said de koningin uit voor een privébezoek. Dinsdag bezochten Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Maxima de sultan, zonder vertegenwoordigers van het bedrijfsleven.

Drie militairen vast

De drie militairen in Libië werden vorige week zondag gevangen genomen. Ook hun helikopter is in beslag genomen. Ze waren opgestegen vanaf het marinefregat Hr. Ms. Tromp. Volgens Defensie probeerden ze twee evacués in Libië op te pikken. Libië heeft hen beschuldigd van spionage. Minister van Defensie Hans Hillen zei gisteren dat de militairen in goede conditie verkeren.