Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beeldende kunst

Beatrix arriveert in Qatar voor economisch belangrijk staatsbezoek

Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima zijn vanochtend rond negen uur Nederlandse tijd gearriveerd in Qatar voor een tweedaags staatsbezoek. Met de vorstin zijn twee ministers en een een handelsdelegatie van negen grote bedrijven meegereisd.

Qatar heeft met de aankomst van Beatrix een bijzondere primeur: het is de eerste Golfstaat waar de koningin op staatsbezoek gaat. Het economisch belang van Qatar voor Nederland is groot, schreef Marcel aan den Brugh gisteren in NRC Handelsblad:

“Qatar is klein, het economische belang voor Nederland tamelijk groot – vooral door de olie-en gasindustrie in het land aan de Perzische Golf. Negen bedrijven zijn meegereisd in het gevolg van koningin Beatrix en minister Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, CDA). Het gaat vooral om bouwers en baggeraars (BAM, Boskalis en Van Oord), maar ook om TNO, Shell en advocatenkantoor en financieel adviseur Loyens & Loeff. Jaarlijks importeert het land voor ruim 300 miljoen euro uit Nederland. Daar staat een invoer uit Qatar tegenover van ongeveer 120 miljoen euro.”

Lunch, museumbezoek en diner op paleis
Na aankomst op de luchthaven in hoofstad Doha zijn Beatrix, Willem-Alexander en Máxima afgereisd naar het paleis van emir Hamad bin Khalifa Al Thani (wiki). Daar wordt geluncht, waarna de leden van de koninklijke zich aan het begin van de middag aansluiten bij minister Verhagen en VNO/NCW-voorzitter Bernard Wientjes, die naar Qatar zijn komen om nieuwe handelsovereenkomsten te sluiten.

Later op de middag bezoekt Beatrix het museum van islamitische kunst en maakt ze een korte wandeling over de bazaar van Doha. Ze sluit de dag af met een familiediner dat de emir en zijn drie echtgenotes aanbieden op het paleis.

Het staatsbezoek aan Qatar volgt op een fel bekritiseerd privédiner dat Beatrix gisteravond had met de sultan van Oman. De Tweede Kamer vond het bezoek van de koningin ongepast, omdat bij anti-regeringsbetogingen in het sultanaat de afgelopen week minstens één dode viel. Het AD meldde vanochtend dat het bezoek aan de sultan ook bedoeld is om te lobbyen voor de vrijlating van de in Libië vastgehouden Nederlandse militairen.