VN-resolutie voor vliegverbod boven Libië dichterbij

Mensen rennen weg na een luchtaanval bij de stad Ras Lanouf in het oosten van Libië. Foto AP / Hussein Malla.

De plannen voor een mogelijk vliegverbod boven Libië  in antwoord op luchtaanvallen van de Libische leider Gaddafi  krijgen steeds meer vorm. Groot-Brittannië en Frankrijk zijn op dit moment bezig met het opstellen van een VN-resolutie over een vliegverbod. Deze resolutie wordt aankomende donderdag besproken door de NAVO-ministers van Defensie.

Ministers van Buitenlandse Zaken uit de Golfstaten hebben de Arabische Liga, een pan-Arabisch overlegorgaan, opgeroepen om in te stemmen met een no-flyzone boven Libië.

AWACS-radarvliegtuigen van de NAVO controleren voortdurend het luchtruim boven Libië om een beter beeld te krijgen van de situatie in het land, meldde de Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO, Ivo Daalder.

Obama meldde dat de Verenigde Staten en de NAVO-bondgenoten nog altijd militair ingrijpen overwegen om het ‘onacceptabele’ geweld van het Gaddafi-regime te bestrijden.

Diplomatiek redacteur Juurd Eijsvoogel van NRC zei gisteren dat “de diplomatieke druk wordt opgebouwd” maar dat de retoriek ook voor een deel voor ‘westerse consumptie’ is: we moeten iets doen.

“Nu de troepen van Gaddafi momentum herpakken is het moeilijk voor de westerse wereld om toe te kijken terwijl de opstandelingen verliezen lijden. Maar een no-flyzone betekent uiteindelijk wel dat Gaddafi’s luchtafweergeschut kapotgeschoten moet worden en dat je ook consequenties moet verbinden aan vliegbewegingen en dus daadwerkelijk Libische vliegtuigen en helikopters uit de lucht moet schieten. Dat zou betekenen dat het Westen weer in een oorlog verwikkeld raakt met een olierijke staat.”

Rusland geen voorstander van no-flyzone
Rusland, een van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad, heeft zich tot dusver geen voorstander getoond van ingrijpen in het luchtruim boven Libië. Minister van Buitenlandse Zaken Lavrov noemde het vorige week “overdadig” en een Russische diplomaat benadrukte dat een no-flyzone een “serieuze ingreep is in binnenlandse aangelegenheden”.

Thomas Ricks, één van de meest ervaren oorlogscorrespondenten van de VS, waarschuwde eerder dat een no-fly zone instellen een “oorlogshandeling” is.