Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Rutte: aankondiging privédiner Beatrix in Oman ongelukkig

De vicepremier van Oman ontvangt koningin Beatrix in Muscat. Foto: AFP / Mohammed Mahjoub

Premier Mark Rutte (VVD) is niet tevreden met de manier waarop het privédiner van koningin Beatrix en de sultan van Oman is aangekondigd. Het was beter geweest wanneer dat tegelijk met het uitstel van het staatsbezoek bekend was gemaakt, zei Rutte vanmiddag  tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Nu hebben sommige politieke partijen het gevoel dat zij op het verkeerde been zijn gezet. “Dat is niet mijn bedoeling geweest.”  Terugkijkend is de gang van zaken ‘geen gelukkige’ geweest, zei Rutte.

Afgelopen woensdag werd het geplande staatsbezoek uitgesteld wegens de onrust in Oman. Vrijdag werd echter bekend dat het staatshoofd alsnog een privébezoek aan Oman zou brengen.

Timmermans: wat is dit voor rare zigzagkoers?

Dat valt slecht bij een deel van de Kamer. Volgens Frans Timmermans (PvdA) is het moeilijk vol te houden dat het gaat om een privébezoek, aangezien Beatrix met alle égards wordt ontvangen. Ook staan de kranten in Oman vol over het bezoek, zei de PvdA’er, die sprak van een ‘half staatsbezoek’. “Wat is dit voor rare zigzagkoers?”

Rutte erkende dat de timing beter had gekund, maar hij steunt het diner nog steeds volop. Het zou een ‘zeer vergaande stap’ zijn om de uitnodiging van een bevriend staatshoofd af te wijzen. De premier ontkende verder dat economische belangen een rol spelen. Geruchten dat Beatrix ‘met een stapel contracten’ aan tafel zit bij de sultan, verwees de premier naar het rijk der fabelen.

De Tweede Kamer nam geen genoegen met de uitleg van de premier. Na het vragenuurtje vroeg Ineke van Gent (GroenLinks) een debat aan met de premier en Rosenthal. Zij wil harde afspraken maken met het kabinet zodat in de toekomst ‘dit soort onnavolgbare procedures’ kan worden voorkomen.


Koningin Beatrix aangekomen in Oman

Koningin Beatrix is vanmiddag aangekomen in Oman. Samen met prins Willem-Alexander en prinses Máxima landde ze op het vliegveld van de hoofdstad Muscat. Ze werden daar door de vicepremier met een korte ceremonie verwelkomd. Vanavond heeft ze een privédiner met sultan Qaboos bin Said.