'Oh Oh Tirol' is als de PVV

De typetjes uit Oh Oh Tirol zijn misschien hersenloos, maar de serie zelf zit geraffineerd in elkaar.

De aantrekkelijke eenvoud heeft veel weg van de PVV.

Ook dit jaar stuurde televisieproducent Eyeworks de inmiddels bekende sterren als Jokertje, Barbie en Sterretje uit de succesvolle hitserie Oh Oh Cherso op vakantie. Plaats van bestemming was deze winter een skioord in Tirol. Hoewel deze groep lolbroeken vorig jaar week na week torenhoge kijkcijfers garandeerde, leek Eyeworks er dit keer minder gerust op dat dit trucje herhaald zou kunnen worden. Wat als er dit seizoen niet elke aflevering met een andere man of vrouw wordt ‘gedaggered’?

Reinout Oerlemans en consorten verzonnen daarom een onnavolgbare list, een plannetje zo listig en tegelijkertijd kinderlijk eenvoudig dat Beëlzebub zelf er niet op was gekomen. Wat als we de mannen nu één dag en nacht eerder in Tirol laten aankomen dan de vrouwen? Wat als we in hun droomchalet mét bubbelbad een zwaar ongecompliceerde überbimbo verstoppen die de andere vrouwen de ogen uit zal steken? En zo geschiedde: Tatjana Liefhebber, alias Tijgertje, uit de schilderswijk in Den Haag mocht de rust hevig gaan verstoren.

Wat volgde was even vermakelijk als voorspelbaar: de afwezige dames werden stikjaloers nadat de jongens hen telefonisch informeerden over de aanwezigheid van Tijgertje. De mannen deden luchtig over haar schoonheid (Sterretje: „mwah, ze is niet lelijk”) maar het liep natuurlijk direct helemaal uit de hand (Tijgertje fluisterend tegen Sniper aan de bar: „zit niet aan mijn kont, camera achter ons...”). Geniaal getimed komen de dames in de ochtend precies aan op het moment dat Sniper met zijn nieuwe stoeipoes in bed ligt. De laatste zin uit deze aflevering kwam uit de mond van Little Princess, het vriendinnetje van Sniper: „Maakt niet uit, de eerste skileraar is voor mij!” Dat de trailer voor volgende week begint met diezelfde skileraar is de slagroom op de al overheerlijke taart.

Eyeworks is op een indrukwekkende wijze de wereld aan het veroveren. Dit bewerkte format, gebaseerd op de MTV-realitysoap Jersey Shore, is op een geraffineerde wijze geperfectioneerd. Je kunt alles vinden van de hersenloze, doldwaze bimbo’s en bimbo-lovers, maar Eyeworks bewijst keer op keer dat het een programma tot een hit kan maken en meester is in de manipulatie.

Al is het totaal niet mijn smaak. Wat dat betreft heeft Oh Oh Tirol veel weg van de PVV: geen partij voor mij, maar de aantrekkelijke simpelheid en de manipulatieve meesters zijn zeker te respecteren.

Drs. Fred van ’t Ent is docent toegepaste psychologie aan de Hogeschool van Amsterdam