Lamsbout met muntsaus

Leuk stuk in de Israëlische krant Haaretz over verschillende nationale kookbijbels, standaardwerken met bereidingswijzen die de smaak van de keuken van een land bepalen. Veel landen hebben zo’n boek. In Groot-Brittannië heb je bijvoorbeeld het sympathiek geschreven én vriendelijk vormgegeven Mrs Beeton’s Book of Household Management. Van iemand die luistert naar de knusse naam Mrs Beeton heet, neem je graag iets aan.
In de Verenigde Staten is dat The Joy of Cooking: A Compilation of Reliable Recipes with a Casual Culinary Chat dat in 1931 verscheen – een puntiger omschrijving van ook deze kookrubriek is nauwelijks mogelijk. Het boek is geschreven door een huisvrouw uit het Midden-Westen, de weduwe Irma Rombauer. Dat klinkt als iemand die de deegroller niet slechts gebruikt voor het rollen van deeg – waarom zou ze weduwe zijn geworden?

Het Franse kookboek der kookboeken is volgens de krant, weinig verrassend eigenlijk, de Larousse Gastronomique. Die valt tot niet geringe verbazing geheel gratis te downloaden, alle 1.350 pagina’s.
Welke kookbijbel heeft Nederland? Dat moet de Wanneé zijn, het eeuw oude Kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool.


Afijn. In de Israëlische keuken ontbreekt nog een kookthora, maar die verschijnt volgens Haaretz deze maand:  1000 recepten van Ruthie Keenan, alleen verkrijgbaar in het Hebreeuws. Aangezien mijn Hebreeuws bijna zo goed is als mijn Tolmeeks of Khmer, zou ik er niet uit kunnen citeren. Deze inleiding voert naadloos naar dan maar een ánder recept uit de Joodse keuken, maar al online bladerend in de eveneens voor nul euro te printen Mrs Beeton is een gerecht uit dat boek een betere optie.
Daarom vandaag haar recept voor het, op één na, ‘Britste’ gerecht: lamsbout met muntsaus.

  • 4 eetlepels muntbladeren
  • twee eetlepels witte suiker
  • 200 ml natuurazijn

Haal de gewassen bladeren van de munttakjes en maal ze zeer fijn in een vijzel. Doe alles daarna in een sauspan en roer net zolang totdat de suiker is opgelost. Zet daarna een paar uur weg in de ijskast, want, zegt Mrs Beeton, ‘dan raakt de azijn geïmpregneerd met de smaak van de munt.’ Wanneer de gasten bestaan uit zoetekauwen mag van haar meer suiker worden toegevoegd.

  • lamsbout van 2 kilo
  • olijfolie
  • zout, peper

Wrijf de bout in met olie, zout en peper. Verwarm de oven voor op 220 graden en braad de bout er, in een braadslee, een kwartiertje in. Zet daarna de oven lager, op 200 graden. Lepel af en toe wat van het vocht over het vlees. Voor de oventijd bestaat een rekensom: voor mooi rosé vlees houd dan een braadtijd van een kwartier per pond, plus 20 minuten extra. Voor iets beter doorbakken, houd dan 18 minuten per pond aan, plus die twintig minuten.
 
Laat de bout na het braden minimum een half uurtje liggen met wat aluminiumfolie als afdekking.
Snijd de bout in mooie stukken en doe er zowel wat braadvocht als wat muntsaus overheen. En wat aardappels en geglaceerde worteltjes.

U denkt nog steeds: hoezo op één na meest Britse recept. Op nummer één staat tegenwoordig Chicken Tikka Masala, maar die zoek je bij Mrs Beeton tevergeefs.