Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Koningin Beatrix aangekomen in Oman voor privébezoek

Koningin Beatrix is aangekomen in Oman voor een privébezoek. Samen met prins Willem-Alexander en prinses Máxima landde ze op het vliegveld van de hoofdstad Muscat. Ze werden daar door de vicepremier met een korte ceremonie verwelkomd. Vanavond heeft ze een privédiner met sultan Qaboos bin Said.

Afgelopen woensdag werd het geplande staatsbezoek uitgesteld wegens de onrust in Oman. Vrijdag werd echter bekend dat het staatshoofd alsnog een privébezoek aan Oman zou brengen.

De Kamer eiste uitleg van premier Rutte. Geert Wilders haalde zondag hard uit. „Honderden mensen demonstreerden vandaag in Oman tegen regime van abjecte Sultan. Dat de Koningin met die dictator gaat dineren is erg dom!”, schreef hij op Twitter.

In het streng geregeerde Oman is het al enige tijd onrustig. Actievoerders eisen politieke hervormingen en meer werkgelegenheid.

Merel Thie, binnenlandredacteur van NRC, sprak met hoogleraar staatsrecht Paul Bovend’eert over het privédiner van Beatrix met de sultan van Oman. Hij zegt vanmiddag in NRC Handelsblad:

“Het zou beter zijn als Nederland op dit moment wat afstand hield van deze alleenheerser. Dit is niet het moment om als land vriendschappelijke betrekkingen te onderhouden met een land waar burgers hun onvrede niet mogen uiten door te demonstreren.”

Het Midden-Oosten is lastig terrein voor koningin Beatrix, vindt Bovend’eert.

“Het is vanzelfsprekend dat monarchen contacten onderhouden. In Europa levert dat weinig problemen op omdat vrijwel alle vorstenhuizen zijn ingebed in democratieën. Maar in het Midden-Oosten gaat het meestal om alleenheersers.”

Lees het volledige artikel en een achtergrondverhaal over sultan Quaboos in NRC Handelsblad. (Web)abonnees kunnen de artikelen vanaf 16.00 uur lezen in de digitale editie.

De Volkskrant meldde gisteren dat het voornaamste economische belang achter het bezoek een gehoopte grote defensie-order is. De Nederlandse scheepswerf Damen Schelde dingt in Oman mee naar een opdracht voor de levering van vier marineschepen, ter waarde van honderden miljoenen euro’s.