Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Elektronisch patiëntendossier lijkt te sneuvelen in Senaat

Alle Nederlanders ontvingen in 2008 een brochure over het patiëntendossier, met bezwaarformulier. Foto: WFA / Erald van der Aa

De Eerste Kamer koerst af op een afwijzing van het  landelijk elektronisch patiëntendossier (EPD). VVD, PvdA en SP – samen 39 van de 75 zetels – hebben ernstige bezwaren tegen deze grootschalige uitwisseling van medische gegevens. Een van de grootste ICT-projecten van de overheid lijkt zo te sneuvelen. Dat schrijft politiek-redacteur Antoinette Reerink vanmiddag in NRC Handelsblad.

De fracties willen over een week in het slotdebat openstaan voor nieuwe argumenten, maar verwachten dat minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) hen niet op andere gedachten brengt. In 2009 stemde de Tweede Kamer in met het voorstel.

VVD-senator: ik ben er wel klaar mee

VVD-senator Dupuis zegt dat haar fractie “fundamentele bezwaren’’ tegen het EPD heeft, omdat “helemaal niet helder is waar het wetsvoorstel toe dient’’. De VVD gelooft niet dat medische fouten afnemen en de zorgverlening verbetert. Dupuis’ bezwaren namen de afgelopen maanden toe.

“Formeel mag ik het niet zeggen, maar ik zie weinig mogelijkheden mij te overtuigen. Ik weet drommels goed dat ik dan tegen mijn eigen VVD-minister stem, maar ik ben er eerlijk gezegd wel klaar mee.” - VVD-senator Dupuis

Ook de PvdA en de SP verwachten het plan te verwerpen.  Senator Ing You Tan (PvdA) vreest dat de investering van enkele honderden miljoenen „voor een aanzienlijk deel vergeefs is geweest”.

“Er zijn te veel risico’s, voor de betrouwbaarheid, veiligheid en privacy.” -  PvdA-senator Yoe Tan

Ook senator Tineke Slagter (SP) heeft bezwaren:

“Wij kijken net zo tegen het EPD aan als de SP-fractie in de Tweede Kamer. En die stemde tegen.” - SP-senator Tineke Slagter

D66 en GroenLinks twijfelen nog. De ChristenUnie/SGP heeft „fundamentele bezwaren”.

Het EPD had er allang moeten zijn. In 1997 deed minister Borst (D66) een eerste voorstel. Het regeerakkoord van Balkenende IV uit 2007 beloofde “spoedige introductie”. Huisartsen, apothekers en medisch specialisten krijgen inzage in elkaars bestanden en kunnen dan bijvoorbeeld nagaan welke medicijnen een patiënt gebruikt. Het ministerie denkt daarmee jaarlijks 1.600 levens te kunnen redden. De wet verplicht zorgverleners hun patiëntgegevens beschikbaar te maken voor het EPD. Burgers kunnen bezwaar maken.