Gevechten tussen christenen en moslims in Kairo ‘niet ongewoon’

Christians demonstrate in front of the Egyptian Television building to protest the torching of a church in the village of Atfeeh, south of Cairo March 8, 2011. Egyptian Christians protested for a third day after a church was set on fire on the outskirts of Cairo, the latest sectarian flare-up in a country already facing political turmoil. The sign reads "Enough intolerance". Christenen demonstreren in Kairo. Op het bord staat: "Geen intolerantie meer" (Foto: Reuters / Amr Abdallah Dalsh)

Koptische christenen en moslims raakten vandaag op verschillende plekken in Kairo slaags met elkaar. Hierbij werden autobanden in brand gezet en werd verkeer op een belangrijke weg met stenen bekogeld, meldt AP.

Nadat een kerk in een buitenwijk van de stad door moslims in brand werd gestoken liepen de spanningen tussen de twee groepen op. Duizenden christenen gingen de straat op omdat zij zich vervolgd voelen in het overwegend islamitische land. Op verschillende plekken kwam het tot een botsing.

‘Geen hernieuwde spanningen geloofsgroepen in Egypte’
Een maand na het aftreden van president Hosni Mubarak blijft het onrustig in Egypte. In veel delen van het land zijn bijna dagelijks demonstraties en stakingsacties. Dat komt volgens NRC Midden Oosten-deskundige Carolien Roelants omdat Egyptenaren makkelijker de straat opgaan nu Mubarak weg is. Dat geldt evenzeer voor moslims als christenen. Volgens haar is er geen sprake van hernieuwde spanningen tussen de twee geloofsgroepen:

“Wat nu gebeurt is dat mensen sneller gaan demonstreren. Dat christenen nu de straat opgaan hoeft niks te maken te hebben met nieuwe spanningen, ze demonstreren voor gelijke rechten. Zo mogen zij geen kerken bouwen of restaureren, iets wat moslims wel mogen in Egypte.”

“Het in brand steken van de kerk had te maken met een conflict over een islamitische man en een christelijk meisje. Bij conflicten over grond of relaties worden er wel vaker gebouwen in brand gestoken. Dat is helaas niet abnormaal in Egypte.”

Leger wil kerk laten herbouwen
De militaire machthebbers hebben beloofd de kerk te laten herbouwen en de Egyptische premier Essam Sharaf sprak maandag met betogers voor het gebouw van de staatstelevisie.

Op Nieuwjaarsdag pleegde een aan Al-Qaeda gelieerde groepering een bomaanslag op de Egyptische Koptische kerk. Hierbij vielen 21 doden en honderden gewonden.