Volg de totstandkoming van de eerste NRC op compact formaat

Vandaag is het zover. Vanmiddag verschijnt NRC Handelsblad voor het eerst op compact formaat. Fotograaf Dirk-Jan Visser maakte de hele ochtend foto’s van hoe de eerste krant in dit formaat tot stand kwam.

17.00 uur: de krant wordt bezorgd en ligt in de winkels

Een bezorger gooit de krant door de brievenbus van een huis in Amsterdam. Foto: NRC Handelsblad / Maurice BoyerEen bezorger gooit de krant door de brievenbus van een huis in Amsterdam. Foto: NRC Handelsblad / Maurice Boyer

De eerste NRC Handelsblad op compact formaat ligt in de winkels. Foto: NRC Handelsblad / Maurice BoyerDe eerste NRC Handelsblad op compact formaat ligt in de winkels. Foto: NRC Handelsblad / Maurice Boyer

15.40 uur: de eerste gedrukte kranten zijn verspreid op de NRC-redactie

Buitenlandredacteur Marc Leijendekker bladert de vernieuwde NRC door. Buitenlandredacteur Marc Leijendekker bladert de vernieuwde NRC door.

Jaap Bloembergen (Plaatsvervangend chef sport) en Koen Greven (sport).Jaap Bloembergen (Plaatsvervangend chef sport) en Koen Greven (sport).

Hans Klis (internet) grist snel een nieuwe NRC weg van een tafel op de redactie waar altijd de nieuwste kranten liggen. Hans Klis (internet) grist snel een nieuwe NRC weg van een tafel op de redactie waar altijd de nieuwste kranten liggen.

Paula van Akkeren (chef vormgeving en fotografie) bladert door het eerst nummer van NRC op compact formaat. Paula van Akkeren (chef vormgeving en fotografie) bladert door het eerst nummer van NRC op compact formaat.

14.56 uur: De vernieuwde NRC is gedrukt.

De eerste exemplaren van NRC in compact formaat zijn gedrukt. Van rechts naar links: Peter Vandermeersch (hoofdredacteur), Marc Chavannes (politiek columnist), Monique Snoeijen (zaterdagkrant), Sou Harrachi (account-manager lifestyle) en Hans Nijenhuis (uitgever). Foto: NRC Handelsblad / Maurice BoyerDe eerste exemplaren van NRC in compact formaat zijn gedrukt. Van rechts naar links: Peter Vandermeersch (hoofdredacteur), Marc Chavannes (politiek columnist), Monique Snoeijen (zaterdagkrant), Sou Harrachi (account-manager lifestyle) en Hans Nijenhuis (uitgever). Foto: NRC Handelsblad / Maurice Boyer

Hoofdredacteur Peter Vandermeersch meldt op Twitter:

13.00 uur: De eerste NRC Handelsblad op compact formaat is af! De krant is op tijd ‘gezakt’ en wordt nu gedrukt. NRC Handelsblad is vanaf 17.00 uur eenmalig in zijn geheel gratis digitaal te lezen

En zo ziet de definitieve voorpagina van NRC in compact formaat er uit. En zo ziet de definitieve voorpagina van NRC in compact formaat er uit.

De voorpagina van de krant op een beeldscherm van één van de vormgevers. De voorpagina van de krant op een beeldscherm van één van de vormgevers.

Marien Jonkers, plaatsvervangend chef van de studio, kijkt nog eens goed naar de pagina's. Marien Jonkers, plaatsvervangend chef van de studio, kijkt nog eens goed naar de pagina's.

12.40 uur: de voorpagina is nu echt bijna af.

De voorpagina van de eerste NRC op compact formaat is nagenoeg af. Hoogstens een paar kleine aanpassingen zijn nog mogelijk.De voorpagina van de eerste NRC op compact formaat is nagenoeg af. Hoogstens een paar kleine aanpassingen zijn nog mogelijk.

Uitgever Hans Nijenhuis (links) kijkt nog even met adjunct-hoofdredacteur Hans Steketee mee naar de krant van vandaag. Uitgever Hans Nijenhuis (links) kijkt nog even met adjunct-hoofdredacteur Hans Steketee mee naar de krant van vandaag.

Geconcentreerde blikken bij de redacteuren van de binnenlandredactie. De deadline nadert.Geconcentreerde blikken bij de redacteuren van de binnenlandredactie. De deadline nadert.

12.30 uur: de deadline nadert. Bijna alle pagina’s zijn af, de eindredactie is nog druk aan het redigeren.

René Moerland (chef buitenland, rechts) en Gretha Pama (chef binnenland, midden) werpen een kritische blik op de pagina's. René Moerland (chef buitenland, rechts) en Gretha Pama (chef binnenland, midden) werpen een kritische blik op de pagina's.

Eindredacteuren redigeren de artikelen uit de krant van vandaag. Eindredacteuren redigeren de artikelen uit de krant van vandaag.

Een computerscherm toont een handleiding die vandaag in de vernieuwde krant is opgenomen. Een computerscherm toont een handleiding die vandaag in de vernieuwde krant is opgenomen.

11.54 uur: nog iets meer dan een uur en dan moeten alle pagina’s af zijn (de krant zakt om 13.00 uur).

De meeste 'vormen' van de voorpagina zijn al gevuld met artikelen. Over iets meer dan een uur moet ook deze pagina helemaal af zijn. De meeste 'vormen' van de voorpagina zijn al gevuld met artikelen. Over iets meer dan een uur moet ook deze pagina helemaal af zijn.

De pagina's achterin de krant zijn al nagenoeg af. Ze zijn opgehangen aan de wand om te kijken of het ritme van de krant klopt. De pagina's achterin de krant zijn al nagenoeg af. Ze zijn opgehangen aan de wand om te kijken of het ritme van de krant klopt.

Fotoredacteur Evert Hermans bekijkt het aanbod van foto's.Fotoredacteur Evert Hermans bekijkt het aanbod van foto's.

10.45 uur: de krant van vandaag krijgt steeds meer vorm

Hoofdredacteur Peter Vandermeersch (midden) en adjunct-hoofdredacteuren Hans Steketee (rechts) en Joost Oranje (uiterst rechts) kijken mee met Emmelien Stavast (vormgeving).Hoofdredacteur Peter Vandermeersch (midden) en adjunct-hoofdredacteuren Hans Steketee (rechts) en Joost Oranje (uiterst rechts) kijken mee met Emmelien Stavast (vormgeving).

De eerste foto's worden op de pagina's van de eerste NRC op compact formaat gezet.De eerste foto's worden op de pagina's van de eerste NRC op compact formaat gezet.

Eerste koppen verschijnen op de voorpagina van NRC. Eerste koppen verschijnen op de voorpagina van NRC.

David Haakman (links), plaatsvervangend chef van NRC Digitaal, zet foto's van de totstandkoming van de eerste NRC op compact formaat op nrc.nl/naarcompact. David Haakman (links), plaatsvervangend chef van NRC Digitaal, zet foto's van de totstandkoming van de eerste NRC op compact formaat op nrc.nl/naarcompact.

Hoofdredacteur Peter Vandermeersch krijgt een lunchpakket van Mandy Roos (secretariaat hoofdredactie).Hoofdredacteur Peter Vandermeersch krijgt een lunchpakket van Mandy Roos (secretariaat hoofdredactie).

Redacteuren zoeken foto's uit voor de krant van vandaag. Van links naar rechts Sanne van Griensven (vormgeving), René Moerland (chef buitenland) en Paula van Akkeren (plaatsvervangend chef Vormgeving). Redacteuren zoeken foto's uit voor de krant van vandaag. Van links naar rechts Sanne van Griensven (vormgeving), René Moerland (chef buitenland) en Paula van Akkeren (plaatsvervangend chef Vormgeving).

Oproep van NRC Digitaal bij het koffiezetapparaat. Oproep van NRC Digitaal bij het koffiezetapparaat.

Overleg tussen adjunct-hoofdredacteuren Hans Steketee (rechts) en Joost Oranje. Overleg tussen adjunct-hoofdredacteuren Hans Steketee (rechts) en Joost Oranje.

Proefpagina's op compact formaat hangen aan de muur. Proefpagina's op compact formaat hangen aan de muur.

Voor de compacte NRC is een nieuwe stijlgids gemaakt voor de vormgeving. Voor de compacte NRC is een nieuwe stijlgids gemaakt voor de vormgeving.

Proefpagina's voor de krant van vandaag. Proefpagina's voor de krant van vandaag.

9.30 uur: redacteuren aan de slag voor de krant van vanmiddag

Van links naar rechts: Krista Schellevis, Ron Fontijn en Guus Beek van de productie met elkaar in overleg. De productie houdt onder meer de gaten of de pagina's op tijd af zijn en onderhoudt contact met de drukkerij. Van links naar rechts: Krista Schellevis, Ron Fontijn en Guus Beek van de productie met elkaar in overleg. De productie houdt onder meer de gaten of de pagina's op tijd af zijn en onderhoudt contact met de drukkerij.

Van links naar rechts: Paula van Akkeren en Jan Paul van der Wijk (respectievelijk plaatsvervangend chef en chef Vormgeving en fotografie) en Michel Kerres, plaatsvervangend chef van de zaterdagkrant. Van links naar rechts: Paula van Akkeren en Jan Paul van der Wijk (respectievelijk plaatsvervangend chef en chef Vormgeving en fotografie) en Michel Kerres, plaatsvervangend chef van de zaterdagkrant.

Medewerker Enzo van Steenbergen tijdens een telefonisch interview. Medewerker Enzo van Steenbergen tijdens een telefonisch interview.

Joris Fiselier van de studio (redactie die infographics ontwerpt) maakt een vignet voor een rubriek op de wetenschapspagina van de krant. Joris Fiselier van de studio (redactie die infographics ontwerpt) maakt een vignet voor een rubriek op de wetenschapspagina van de krant.

Overleg tussen binnenlandredacteuren Gretha Pama (rechts), Sheila Kamerman (midden) en Merel Thie.Overleg tussen binnenlandredacteuren Gretha Pama (rechts), Sheila Kamerman (midden) en Merel Thie.

René Moerland (chef buitenland), Paula van Akkeren (plaatsvervangend chef vormgeving en fotografie) en Sanne van Griensven (redacteur vormgeving) kijken naar foto's voor de buitenlandpagina's.René Moerland (chef buitenland), Paula van Akkeren (plaatsvervangend chef vormgeving en fotografie) en Sanne van Griensven (redacteur vormgeving) kijken naar foto's voor de buitenlandpagina's.

8.00 uur: ochtendvergadering

De chefs van de verschillende redacties komen bijeen om te vergaderen over de krant van vandaag.

De chefs in overleg in de ochtendvergadering. De chefs in overleg in de ochtendvergadering.

Peter Vandermeersch tijdens de ochtendvergadering. Links: Jan Meeus, chef van de economieredactie.Peter Vandermeersch tijdens de ochtendvergadering. Links: Jan Meeus, chef van de economieredactie.

Harry Meijer (midden, blauwe trui), chef van de sportredactie, aan het woord tijdens de ochtendvergadering. Harry Meijer (midden, blauwe trui), chef van de sportredactie, aan het woord tijdens de ochtendvergadering.

René Moerland (tweede van links), chef van de buitenlandredactie, aan het woord tijdens de ochtendvergadering. René Moerland (tweede van links), chef van de buitenlandredactie, aan het woord tijdens de ochtendvergadering.

Links: Paula van Akkeren, plaatsvervangend chef vormgeving en fotografie. Rechts: Nicole Robbers, plaatsvervangend chef van de fotoredactie. Links: Paula van Akkeren, plaatsvervangend chef vormgeving en fotografie. Rechts: Nicole Robbers, plaatsvervangend chef van de fotoredactie.

Hoofdredacteur Peter Vandermeersch aan het woord tijdens de ochtendvergadering. Rechts adjunct-hoofdredacteur Hans Steketee. Hoofdredacteur Peter Vandermeersch aan het woord tijdens de ochtendvergadering. Rechts adjunct-hoofdredacteur Hans Steketee.

Een journalist van BNR interviewt Jan Paul van der Wijk, chef vormgeving en fotografie.Een journalist van BNR interviewt Jan Paul van der Wijk, chef vormgeving en fotografie.