'Veel koolhydraten eten en altijd slijpspullen mee'

Sjinkie Knegt uit Bantega (Friesland). Foto Laurens Aaij Nederland, Heerenveen / It Hearrenfean, 16-01-2011 EK Shorttrack in Thialf Heerenveen. Sjinkie Knegt uit Bantega (Friesland). Foto: Laurens Aaij
Sjinkie Knegt uit Bantega (Friesland). Foto Laurens Aaij Nederland, Heerenveen / It Hearrenfean, 16-01-2011 EK Shorttrack in Thialf Heerenveen. Sjinkie Knegt uit Bantega (Friesland). Foto: Laurens Aaij

Naam: Sjinkie Knegt

Leeftijd: 21

Ploeg: nationale team Nederland

Prestaties: Zilver bij wereldbekerwedstrijd in Shanghai (2010), vier medailles op EK in Heerenveen (2011): goud op de aflossing, zilver op de 1.500 meter en twee keer brons op de 3.000 meter.

Vrijdag begint het WK shorttrack in Sheffield. Hoe bereid je je voor?

„Twee weken geleden zijn we teruggekomen van World Cups in Moskou en Dresden. Daarna hebben we een dag of tien hard getraind in Heerenveen. Gisteren zijn we vertrokken naar Sheffield en hier zullen we alleen het kortere werk trainen, de pure snelheid. We staan deze week maar drie kwartier per dag op het ijs. Puur voor het gevoel. Voor de rest is het rusten en je laten behandelen.”

Wat mag er absoluut niet in je koffer ontbreken?

„Mijn schaatsen en mijn slijpspullen. Ik slijp zelf mijn schaatsen, ja. Er gaat wel een materiaalman mee naar Sheffield, maar het lukt hem nooit om al onze schaatsen te slijpen. Dat kun je die man ook niet aandoen. We zijn met vijf mannen en vier vrouwen. De schaatsen van een shorttracker zijn veel eerder bot dan die van een langebaanschaatser. Iedereen slijpt zelf bij ons.”

Let je op je voeding voor een wedstrijd?

„Ik probeer zo goed mogelijk te eten. Veel koolhydraten dus. Maar het is altijd maar weer de vraag wat voor eten je voorgeschoteld krijgt. In China was het bijvoorbeeld heel slecht. Daar kreeg je allemaal van die vreemde dingen op je bord. Pasta was echt een uitzondering. In Engeland heb ik nog nooit gereden, dus het is even afwachten.”

Ben je zenuwachtig voor de WK?

„Nee, ik ben nooit zenuwachtig voor een wedstrijd, juist heel ontspannen. Dat had ik vroeger al, en naarmate ik ouder word en de belangen toenemen heb ik geen last van extra zenuwen of zo.”

Naar welke muziek luister je vlak voor een wedstrijd?

„Ik luister nooit naar muziek voor een wedstrijd. Ik heb daar ook totaal geen behoefte aan. Vlak voor een wedstrijd ben ik vooral geconcentreerd met mijn warming-up bezig. Die moet goed zijn. Tussen de wedstrijden heb je vaak weinig rust, soms maar twintig minuten pauze. Dan drink je wat, eet je iets en ga je weer het ijs op.”

Jeroen Otter is sinds april bondscoach. Wat merk je van zijn aanpak?

„Er wordt veel harder getraind. We stellen duidelijk doelen voor een wedstrijd. Schaatstechnisch heb ik veel van hem geleerd. Mijn bochtenwerk is aanzienlijk verbeterd.”