‘Uitspraken Hillen over voorzitterschap achterkamertjespolitiek’

De zes kandidaat-partijvoorzitters van het CDA nemen unaniem afstand van de uitspraken van prominente bewindslieden over het leiderschap van de partij, schrijft politiek redacteur Freek Staps vandaag in NRC Handelsblad.

Bij de zes is het slecht gevallen dat Maxime Verhagen door sommige partijprominenten is aangewezen als politiek leider.

De kandidaten beschuldigen de bewindslieden van “achterkamertjespolitiek”. Gisteren sprak kandidaat-voorzitter al over een terugkeer naar de “oude gewoontes”.

Tweede Kamerlid Elly Blanksma twitterde zaterdag dat de uitspraken over Verhagen haar een “slecht gevoel” gaven. Hiermee is zij het derde Kamerlid van het CDA, na Ad Koppejan en Kathleen Ferrier, dat sinds de Provinciale Statenverkiezingen kritiek levert op de partij.

Afgelopen vrijdag werden de kandidaten voor het voorzitterschap gepresenteerd. De leden van de partij kiezen uit hen de voorzitter; dat doen zij voor de eerste keer in de geschiedenis van de partij. Van de nieuwe CDA-voorzitter wordt verwacht dat deze de partij een nieuw profiel geeft.