50Plus gaat Onafhankelijke Senaatsfractie helpen aan zetel

Tussen 50Plus en de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) is een afspraak in de maak die beide partijen een zetel in de Eerste Kamer moet opleveren. De regeringscoalitie ziet daardoor de kans op een meerderheid in de senaat nog verder slinken.

Gedacht wordt aan een constructie waarbij ongeveer een kwart van de 50Plus-Statenleden op 23 mei stemt op de OSF, een verzameling provinciale partijen. Bronnen binnen de OSF bevestigen tegenover onze politiek redacteur Pieter van Os dat de fractie in ruil hiervoor emeritus hoogleraar Kees de Lange bovenaan haar lijst zet. De Lange is een Statenlid uit Noord-Holland voor 50Plus. Hij zal dan namens de OSF zitting nemen in de senaat, met eigen spreektijd.

Bij de Statenverkiezingen haalden de provincialen niet genoeg stemmen om de eigen zetel te behouden. Op een ledenvergadering in Amersfoort besprak de OSF zaterdag “de mogelijkheden om te kunnen voortbestaan”, zoals voorzitter Jabik van der Bij zegt. Verder wil hij niets kwijt. Jan Nagel bevestigt de contacten met de OSF, maar ook hij geeft geen details over de afspraak.

Met het verdwijnen van de reststemmen van 50Plus en een extra zetel voor de OSF is de kans verder geslonken dat de regeringscoalitie een meerderheid behaalt in de senaat.

De Volkskrant berichtte eerder vandaag dat de OSF geen zetel zou krijgen in een constructie die 50Plus twee zetels zou moeten opleveren.