Kuijt schiet Liverpool naar zege op Manchester

Dirk Kuijt was de gevierde man bij Liverpool; hij maakte tegen Manchester United alle doelpunten.

Met drie doelpunten heeft Dirk Kuijt zijn ploeg Liverpool gisteren op een uitverkocht Anfield Road aan een 3-1 zege geholpen tegen rivaal Manchester United.

Kuijt had in het shirt van Liverpool nog nooit gescoord tegen United, sinds zijn komst naar The Reds in 2006. Zijn ‘valse’ hattrick – Kuijt scoorde zijn doelpunten niet in één speelhelft – was de eerste van een Liverpudlian tegen de aartsrivaal sinds de Engelsman Peter Beardsley in 1990. Kuijt maakte zes keer eerder in zijn profloopbaan een hattrick, één voor FC Utrecht en vijf voor Feyenoord, de laatste in 2005.

Van de Nederlandse voetballers in Engelse dienst scoorde Robin van Persie van Arsenal vorige maand als laatste drie keer in een wedstijd. Ruud van Nistelrooy deed dit het vorige decennium in totaal vijf keer voor Manchester United. Jerrel Hasselbaink maakte in dezelfde periode vier hattricks, drie voor Chelsea en een voor Middlesbrough.

Oud-Feyenoorder Kuijt profiteerde gisteren twee keer van voorbereidend werk van oud-Ajacied Luis Suarez. Bij de andere treffer strafte The Workaholic Dutchman, zoals persbureau Reuters hem gisteren omschreef, een verdedigingsfout van United-aanvaller Nani af. In de slotfase redde invaller Javier Hernandez de eer voor Manchester: 3–1.

Liverpool staat nu zesde in de Premier League. United blijft koploper, achtervolger Arsenal bleef zaterdag thuis tegen Sunderland op 0–0 steken en heeft nu drie punten minder maar ook een wedstrijd minder gespeeld. Manchester City, derde op de ranglijst, won zaterdag op eigen veld met 1-0 van Wigan Athletic. (NRC)