‘Koningin naar Oman om grote order Defensie binnen te halen’

Koningin Beatrix. Foto Vincent Mentzel / NRC
Koningin Beatrix. Foto Vincent Mentzel / NRC Koningin Beatrix. Foto Vincent Mentzel / NRC

Koningin Beatrix zou de sultan van Oman vanuit economisch oogpunt vooral bezoeken om een grote order voor Defensie binnen te slepen. De Volkskrant schrijft vanochtend dat de Nederlandse scheepswerf Damen Schelde ter waarde van “honderden miljoenen” mogelijk vier marineschepen gaat leveren aan het Arabische land.

Het dagblad beweert dat directeur van de scheepsbouwer, René Berkvens, in eerste instantie zou meereizen met de handelsdelegatie. Ook zou de Nederlandse marine met het fregat De Ruyter, gebouwd door Damen Schelde, koers hebben gezet naar de haven van de hoofdstad Muskat. Door het uitstel en andere karakter van het bezoek van Beatrix, gebeurt dit volgens de krant nu niet.

Port-of-Sohar
Afgelopen week schreef NRC Handelsblad al over de de economische insteek van het bezoek aan Oman. NRC-medewerker Menno Steketee focuste toen op het geplande bezoek aan het stoffige kustplaatsje Sohar. Wat had dat hoge bezoek, inclusief een afvaardiging onder leiding van minister van Economische Zaken Maxime Verhagen, daar te zoeken?

“Het antwoord: bij het stadje wordt sinds 2003 een havenproject van Maasvlakte-achtige allure uit de grond gestampt. En dat project heeft een grote Nederlandse signatuur. Tijdens een persreis naar Port-of-Sohar eind vorig jaar werd de schaal van de onderneming getoond. Op een terrein van ruim twintig vierkante kilometer zijn al staalsmelterijen, raffinaderijen, containerbedrijven en een aluminiumgieterij verrezen. (…) Het Nederlandse bedrijfsleven is zwaar vertegenwoordigd binnen dit project, dat is de reden waarom de Port-of-Sohar op de agenda van het staatsbezoek stond.”

Shell
De sultan van Oman bleek eerder al belangrijk voor economische belangen van Nederland in Oman, zo gaat De Volkskrant vanochtend verder. Shell pompt er al jaren olie maar zag enkele jaren geleden zijn concessie aflopen. Er zou een aanbestedingsprocedure komen, tot de sultan besloot dat Oman met Shell zaken bleef doen, verneemt het ochtendblad van “een betrokken ambtenaar”.

Buitenlandse Zaken zou in de dictatuur in Oman, en het groeiende verzet daartegen, geen reden zien om te stoppen met de promotie van de marineschepen. Volgens de betrokken ambtenaar zijn de schepen niet bestemd voor oorlog of andere snode plannen, zo valt te lezen. “Ze worden ingezet tegen piraterij.”