Japan stopt vaccinaties na dood kinderen

Japan is tijdelijk gestopt met het toedienen van het Prevenar van de Amerikaanse fabrikant Pfizer en het Franse Sanofi-Aventis SA. De aanleiding is de dood van vier kinderen, meldt AP.

Het betreft een vaccine tegen onder andere longonsteking en meningitis.

De vier kinderen, tussen de zes maanden en twee jaar oud, stierven begin deze maand elk drie dagen nadat zij Prevanar toegediend hadden gekregen. Zaterdag besloten de Japanse autoriteiten het vaccinatieprogramma stil te zetten. Het programma liep al twee jaar en meer dan een miljoen kinderen kreeg het vaccin al toegediend.

Het vaccin wordt in Amerika al tien jaar gebruikt en werd al begin jaren negentig goedgekeurd in zowel Frankrijk als de VS. De Japanse autoriteiten houden dinsdag een hoorzitting waarin zij experts van de twee bedrijven zullen ondervragen.