ING koopt eigen aandelen terug om staatssteun af te lossen

ING wil vervroegd voor 2 miljard euro aan eigen aandelen terugkopen van de Nederlandse staat om een deel van de staatssteun af te lossen. Dat wil de bank doen per 13 mei 2011, zo maakte ING vandaag bekend.

Het bedrag dat ING moet terugbetalen komt uit op 3 miljard, omdat de bank een premie moet betalen voor de vervroegde aflossing van 50 procent. In totaal heeft ING nu 7 miljard van de 10 miljard aan steun afgelost.

“Het sterke herstel van de bankensector in 2010 stelt ons in staat om de effecten terug te kopen van ingehouden winst, terwijl we ondertussen toch een robuuste kapitaalpositie houden na de terugkoop”, zegt Jan Hommen, CEO van ING, in een toelichting.

Eerste aflossing vorig jaar
In december vorig jaar loste ING al de eerste helft van de lening af door het terugkopen van een aandelenpakket van 5 miljard euro, inclusief een premie van 606 miljoen euro. De Europese Commissie oordeelde destijds dat de premie die werd betaald, te laag was. Het bedrijf werd daardoor gedwongen zich te splitsen in een bank en een verzekeringsbedrijf.

ING gaf al eerder aan dat het opbouwen van kapitaal prioriteit is voor de terugbetaling van de staatssteun. De bank wil de resterende 3 miljard euro uiterlijk in mei 2012 afgelost hebben.

Financiële injectie
ING ontving in december 2008 een kapitaalinjectie van 10 miljard euro aan staatssteun, toen het bedrijf door de kredietcrisis werd getroffen.

Tier 1-ratio

De Tier 1-ratio van de bank kwam eind 2010 uit op 9,6%. De Tier 1-ratio is de verhouding tussen het garantievermogen van de bank (aandelen, obligaties) en de naar risico gewogen activa (verschafte kredieten en beleggingen gewogen naar risico’s als kredietwaardigheid). Door de terugkoop in mei zal de Tier 1-ratio naar verwachting dalen met 90 basispunten, aldus ING, dat verwacht dat de ratio op ten minste 8,5% blijft.