Ieren blijven bij bezuinigingen

De nieuwe Ierse regering houdt vast aan de bezuinigingsplannen die de vorige regering heeft opgesteld in ruil voor financiële steun van het Internationaal Monetaire Fonds en de Europese Centrale Bank.

Dat stelt het coalitieakkoord dat het centrum-rechtse Fine Gael en het centrum-linkse Labour gisteren sloten.

Onduidelijk is of de nieuwe regering zal willen heronderhandelen over de voorwaarden van die financiële steun. De Ieren betalen nu 5,8 procent rente, en beide partijen zeiden tijdens hun verkiezingscampagne dit te willen verlagen. Ze menen dat de Ieren onevenredig hard opdraaien voor de bankenschuld, en eisen dat ook de (Europese) obligatiehouders worden gestraft.

De twee partijen sloten een compromis over wanneer het begrotingstekort van 9,4 procent moet zijn teruggebracht tot 3 procent van het bruto binnenlands product. Fine Gael noemde tijdens de verkiezingscampagne 2014, Labour twee jaar langer. Dat wordt nu, met goedkeuring van het IMF en de ECB, 2015.

Ook werd een compromis gesloten over hoe dit moet worden bereikt: de partijen hebben afgesproken dit jaar 6 miljard te bezuinigen, en komend jaar 3 miljard. Dat wordt bereikt door onder meer het schrappen van 25.000 banen in de publieke sector, privatisering van staatsbedrijven.

Er komt een economisch kernkabinet, en het ministerie van Financiën wordt opgesplitst. Eén minister wordt verantwoordelijk voor de staatsfinanciën en de banken die in staatshanden zijn. De ander zal gaan over overheidsuitgaven en –bezuinigingen, en de hervorming van de publieke sector.

Morgen wordt bekend wie de functies zullen vervullen. De verwachting is dat de partijleider van Fine Gael, Enda Kenny, premier (taoiseach) wordt, en Labour-leider Eamon Gilmore, vicepremier (tánaiste). Michael Noonan wordt waarschijnlijk een van de twee ministers van Financiën.

Reportage Griekenland: pagina 41