Feyenoord en Heracles winnen eerste uitwedstrijd sinds een jaar

Feyenoord en Heracles hebben gisteren allebei voor het eerst sinds een jaar een uitwedstrijd in de eredivisie gewonnen. Feyenoord won met 1-0 bij Heerenveen. Heracles behaalde een 4-1 zege bij FC Groningen.

In het Abe Lenstra Stadion was Luc Castaignos de matchwinnaar voor Feyenoord. De aanvaller die deze zomer naar Inter Milaan verhuist, maakte zijn vierde treffer in vijf competitieduels. Castaignos wilde een ploegteamgenoot aanspelen, maar de bal verscheen voor zijn eigen voeten waarna hij de bal in het lege doel kon schieten.

Zijn onbedoelde goal was in strijd met het krachtsverschil en het aantal doelkansen. Heerenveen was de betere ploeg, maar liet na te scoren. Zo miste linksbuiten Oussama Assaidi voor rust voor open goal, na een voorzet van Luciano Narsingh raakte hij de opstuiterende bal niet goed. Bij Feyenoord verrichtte de 42-jarige doelman Rob van Dijk, vervanger van de door privé-omstandigheden ontbrekende Erwin Mulder, ook na de rust een paar knappe reddingen op doelpogingen van Christian Grindheim, Assaidi en Bas Dost.

Heerenveen leed ondanks het wilskrachtige spel zijn derde verlies op rij en staat nu negende in de eredivisie. Feyenoord, met drie punten minder, is in de laatste vijf duels ongeslagen en behaalde daarin elf punten. Coach Mario Been sprak na afloop al over de mogelijkheid om nog door te dringen tot de play-offs.

Subtopper FC Groningen verloor gisteren verrassend van middenmoter Heracles, dat in de Euroborg een 1-0 achterstand omboog in een 4-1 overwinning. Dusan Tadic zette de thuisclub op voorsprong met een geplaatste kopbal. Nadat Andreas Granqvist een strafschop had gemist, gaf Groningen de wedstrijd volledig uit handen. Na verdedigingsfouten scoorden Everton en Samuel Armenteros beiden twee keer voor Heracles.

FC Groningen leed de derde ruime nederlaag op rij (4-1 tegen Roda JC en 5-1 bij Feyenoord) en zag ADO Den Haag de vierde plaats overnemen. De ploeg van trainer John van den Brom speelde in een uitverkocht stadion NEC van het veld: 5-1. Spits Jordy Brouwer, in de winterstop overgenomen van Liverpool, mocht in de slotfase invallen en maakte zijn eerste doelpunt voor ADO.

FC Utrecht speelde gisteren thuis met 1-1 gelijk tegen Roda JC. Lang leek de Limburgse club te winnen, nadat spits Mads Junker voor rust met een penalty voor 1-0 had gezorgd. Invaller Leon de Kogel zorgde acht minuten voor tijd voor de gelijkmaker. Door het zesde gelijkspel op rij blijft FC Utrecht achtste, drie punten achter nummer zeven Roda JC.