Aangifte van misstanden bij marine Den Helder

Defensie doet aangifte naar aanleiding van de misstanden bij de marine in Den Helder. Dat heeft minister Hans Hillen (CDA) maandag laten weten.

Hij is ‘onaangenaam verrast’ door de berichten dat er bij het prestigieuze marineonderdeel CAMS-Force Vision sprake is van zelfverrijking, diefstal, intimidatie en onderling wantrouwen, schrijft persbureau Novum.

Gesjoemel en ongewenst gedrag
Eerder werden twee leidinggevenden al disciplinair gestraft wegens integriteitsschendingen. Zij maakten onterecht gebruik van dienstauto’s, sjoemelden met hun eigen verlof, zouden spullen achterover drukken en vertoonden ‘ongewenst gedrag’. Ook zou de leiding onterecht hoge bonussen hebben opgestreken.

De verhoudingen bij CAMS-Force Vision, waar software en maritieme wapensystemen worden ontwikkeld, zouden bovendien erg slecht zijn. Mensen die aan het onderzoek naar de misstanden meewerkten worden met de nek aangekeken.

Naast de disciplinaire straffen die de twee opgelegd hebben gekregen wordt er nu ook onderzocht of ze voor strafbare feiten kunnen worden vervolgd. Het personeel is gewezen op de aangescherpte integriteitsregels.

Hillen boos over gebrek aan informatie
Hillen laat weten dat hij ontevreden is over de gang van zaken. Hij is boos dat hij niet op de hoogte is gesteld van de laakbare praktijken. In februari verzekerde hij de Tweede Kamer nog dat er geen nieuwe misstanden bekend waren. Daarnaast bevalt het de minister niet dat er geen aangifte is gedaan van strafbare feiten en maakt hij zich zorgen over de werksfeer.

Naast de aangifte tegen de leidinggevenden heeft het Marinebedrijf in Den Helder ook aangifte gedaan bij de marechaussee. Het is onduidelijk waar het daarbij om gaat. Hillen wil daar niet over uitweiden omdat de zaak in onderzoek is. De zaak staat los van de CAMS-Force Vision.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk noemt het ‘onaanvaardbaar’ dat Hillen door zijn ambtenaren niet juist is geïnformeerd. Hij wil snel uitleg van de bewindsman. “Hillen is dus onjuist geïnformeerd door zijn eigen mensen. Dat is een ernstige zaak waarover snel opheldering moet komen.” Van Dijk vraagt dinsdag een debat aan over de kwestie.