NRC op compact formaat: ‘Het gaat nu meer om het ritme’

Photo: Dirk-Jan Visser / Rotterdam - Netherlands / 07-03-2011: NRC gaat over op tabloid, hier de ochtend vergadering
Photo: Dirk-Jan Visser / Rotterdam - Netherlands / 07-03-2011: NRC gaat over op tabloid, hier de ochtend vergadering Ellen de Bruin (chef Wetenschap), Gretha Pama (chef Binnenland), Peter Vandermeersch (hoofdredacteur) en Hans Steketee (adjunct hoofdredacteur) tijdens de ochtendvergadering, vandaag. Foto Dirk-Jan Visser

Vandaag verschijnt NRC Handelsblad na ruim veertig jaar op broadsheet te zijn gedrukt voor het eerst op compact formaat. Hoe is de sfeer op de redactie?

Zojuist, iets voor tienen, is de eerste pagina van de compacte NRC Handelsblad door de productiemedewerker naar de drukkers gestuurd. Flink wat vroeger dan normaal, toen de eerste van de broadsheetpagina’s pas tegen het middaguur werd ‘gezet’. (Bekijk hier foto’s die Dirk-Jan Visser vandaag maakt op de redactie van NRC Handelsblad)

Het is dan ook iets onrustiger dan normaal op de redactievloer van NRC Handelsblad. Maar wie verwacht dat redacteuren en vormgevers schreeuwend rondrennen vergist zich: misschien dat de paniek tegen de deadline (de laatste pagina moet om een uur vanmiddag gezet worden) nog toeslaat.

Overleg op de redactie vanochtend rond 9.30 uur. Van links naar rechts: Paula van Akkeren en Jan Paul van der Wijk (plaatsvervangend chef en chef Vormgeving en fotografie) en Michel Kerres, plaatsvervangend chef van de zaterdagkrant. Foto: NRC Handelsblad / Dirk-Jan VisserOverleg op de redactie vanochtend rond 9.30 uur. Van links naar rechts: Paula van Akkeren en Jan Paul van der Wijk (plaatsvervangend chef en chef Vormgeving en fotografie) en Michel Kerres, plaatsvervangend chef van de zaterdagkrant. Foto: NRC Handelsblad / Dirk-Jan Visser

Jan Paul van der Wijk, chef vormgeving en fotografie van NRC Media, staat rustig voor een wand waarop straks printjes van alle ‘spreads’ van de krant komen te hangen. Waarom zo’n wand voor de krant? Van der Wijk:

Bij een broadsheetkrant staat een pagina meer op zichzelf, bij een tabloid moet je veel beter de onderlinge relatie tussen pagina’s in de gaten houden. Tussen de linker- en de rechterpagina, maar ook door de hele krant. Het ritme, het gaat nu meer om het ritme.

Volgens chef buitenland René Moerland is het belangrijkste verschil met vroeger dat er op een vroeger moment besluiten moeten worden genomen: “Ik heb gistermiddag een paar uur lang allerlei dingen besloten. Dat had ik vroeger pas vanmorgen gedaan.” Betekent dit ook dat de compacte krant minder actueel is dan voorheen? “Nee, we kunnen even actueel blijven. Er is alleen meer aandacht voor de vormgeving, waardoor de lengte van een artikel wat vroeger vaststaat.”

Die betere voorbereiding ziet ook Taffy van Doorn, fotodocumentalist, terug. “Op compact formaat maak je meer gebruik van beeld, dus is het extra belangrijk dat de krant goed wordt voorbereid.”

De meeste 'vormen' van de voorpagina zijn al gevuld met artikelen rond 12.00 uur. Over iets meer dan een uur moet ook deze pagina helemaal af zijn. Foto: Dirk-Jan VisserDe meeste 'vormen' van de voorpagina zijn al gevuld met artikelen rond 12.00 uur. Over iets meer dan een uur moet ook deze pagina helemaal af zijn. Foto: Dirk-Jan Visser

Bekijk hier foto’s die Dirk-Jan Visser vandaag maakt op de redactie van NRC Handelsblad.