‘Onbegrijpelijk, partijleden moeten politiek leider CDA bepalen’

Het is “onbegrijpelijk” dat CDA-minister van Defensie Hans Hillen gisteren al in NRC Handelsblad zei dat Maxime Verhagen de nieuwe partijleider is. CDA’er Ronald Zoutendijk vindt volgens persbureau Novum dat de partijleden moeten bepalen wie de nieuwe politiek aanvoerder wordt.

‘Fractieleider is betere keus’
Zoutendijk, zelf kandidaat partijvoorzitter, vindt dat iemand die in de regering zit geen politiek leider moet worden. “Een minister vertegenwoordigt het kabinetsbeleid. In mijn optiek moet de politiek leider van het CDA een onversneden CDA-geluid kunnen laten horen.”

De CDA-fractie moet volgens hem een stuk mondiger worden en het debat met het kabinet niet mijden. Het zou daarom beter zijn als de fractievoorzitter in de Tweede Kamer ook politiek leider is.

‘Oude patronen van achterkamertjespolitiek’
Na de val van het vorige kabinet bepaalde de partijtop al snel dat het CDA de verkiezingen voor de Tweede Kamer inging met Jan-Peter Balkenende als partijleider. De partij kreeg daarop een flinke klap en verloor de helft van de zetels.

De commissie-Frissen concludeerde na onderzoek onder meer dat de leden meer bij de keus hadden moeten worden betrokken. “De inkt van het rapport is nog niet droog of sommige CDA’ers willen weer op de oude voet verder”, zegt Zoutendijk.

CDA-staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Bleker zei zaterdag in Eenvandaag ook dat Verhagen de nieuwe politiek leider is. Daarmee dreigt de partij volgens Zoutendijk in oude patronen van achterkamertjespolitiek te vervallen.