Tienduizenden protesteren in Jemen

Tienduizenden betogers zijn vandaag de straat opgegaan in verschillende steden in Jemen om het vertrek van president Ali Abdullah Saleh te eisen, meldt AP. Verschillende leden van het kabinet van Saleh stapten vandaag op.

De regering heeft de universiteiten gesloten in hoofdstad Sanaa en de zuidelijke havenstad Aden, waar elke dag gedemonstreerd wordt. Ook vandaag zijn er protesten in deze steden, maar ook in Taiz en Hardamawt.

Naast het aftreden van Saleh eisen de betogers ook om een onderzoek naar de moord op vier mensen bij een demonstratie gisteren in de noordelijke stad Harf Sofyan. Volgens ooggetuigen openden soldaten in de stad met machinegeweren het vuur op anti-regeringsbetogers.

De sjiitische minderheid in noord-Jemen voelt zich gediscrimineerd en stelt daarvoor de regering van president Saleh verantwoordelijk. De onrust in het noorden van het land is al zo’n zes jaar aan de gang. In het zuiden van het land heeft Saleh te maken met een afscheidingsbeweging. De politieke situatie in het land is daardoor fragiel.

Het regime in Jemen is een sterke bondgenoot van de Verenigde Staten in hun strijd tegen Al-Qaida.

Lees hier meer over Jemen.

Interactieve kaart over de onrust in de Arabische wereld:
Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld