Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Maatschappelijk protest

Saoedi-Arabië verbiedt demonstraties

Saudi Arabia's King Abdullah (C, seated) is greeted by a Saudi officer on his arrival at Riyadh airport in this February 23, 2011 file photo. When Saudi King Abdullah arrived home last week, he came bearing gifts: handouts worth $37 billion, apparently intended to placate Saudis of modest means and insulate the world's biggest oil exporter from the wave of protest sweeping the Arab world. But some of the biggest handouts over the past two decades have gone to his own extended family, according to unpublished American diplomatic cables dating back to 1996. To match Special Report WIKI/SAUDI-MONEY REUTERS/Saudi Press Agency/Handout/Files
Saudi Arabia's King Abdullah (C, seated) is greeted by a Saudi officer on his arrival at Riyadh airport in this February 23, 2011 file photo. When Saudi King Abdullah arrived home last week, he came bearing gifts: handouts worth $37 billion, apparently intended to placate Saudis of modest means and insulate the world's biggest oil exporter from the wave of protest sweeping the Arab world. But some of the biggest handouts over the past two decades have gone to his own extended family, according to unpublished American diplomatic cables dating back to 1996. To match Special Report WIKI/SAUDI-MONEY REUTERS/Saudi Press Agency/Handout/Files De Saoedische koning Abdullah (M) deelde vorige week geld uit aan zijn burgers om mogelijke onrust in zijn land te voorkomen (FOTO: Reuters / Saudi Press Agency)

Saoedi-Arabië heeft alle vormen van demonstraties in het land verboden. Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken vandaag bekend gemaakt op de staatstelevisie. Het verbod komt nadat de shi’itische minderheid kleine demonstraties hebben gehouden in de rijke oliestaat, meldt Reuters.

Veiligheidsdiensten hebben de bevoegdheid gekregen om met alle mogelijke middelen verstoringen van de openbare orde te voorkomen.

De afgelopen weken demonstreerden shi’iten in het land voor de vrijlating van gevangenen die volgens hen geen eerlijk proces hebben gehad. De shi’itische minderheid in het land vindt dat zij in het land wordt achtergesteld.

Vorige week keerde koning Abdullah terug in de hoofdstad Riyadh na drie maanden een medisch verlof genomen te hebben. Hij presenteerde toen een plan ter waarde van 37 miljard dollar om het leven van zijn onderdanen te verbeteren. Abdullah wilde hiermee voorkomen dat zij het voorbeeld volgen van de demonstranten in onder andere Egypte en Tunesië.

In Saoedi-Arabië bestaat geen demonstratiecultuur, vertelt NRC buitenlandredacteur Carolien Roelants. De koning is geliefd en heeft niet het legitimiteitsprobleem van een Mubarak of Ben Ali. De invloedrijke, ultraconservatieve geestelijkheid houdt niet van opstanden tegen het gezag. Maar het land kampt net als Egypte en Tunesië met een hoge werkloosheid. De kans bestaat dat er grootschalige demonstraties kunnen uitbarsten. Roelants:

“Er is bijzonder veel werkloosheid onder de jeugd. Dat komt omdat gastarbeiders uit het buitenland, nu ongeveer zes miljoen, veel goedkoper zijn dan de Saoedische jongeren. Dat is een groot probleem. Zeker nu er oproepen op Facebook worden geplaatst voor demonstraties, maken de Saoedische autoriteiten zich zorgen.”

Lees hier meer over Saoedie-Arabië.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld