Psychische klachten bij één op vijf politieagenten

Ongeveer een op de vijf agenten kampt met psychologische klachten. Dat meldt RTL Nieuws vanavond op basis van een tussentijdse rapportage over stress en posttraumatische stressstoornis van onderzoeker Jan Struijs.

De klachten zorgen voor vijftien procent meer verzuim bij de politie, wat leidt tot tientallen miljoenen euro’s aan extra kosten. Van de in totaal 50.000 agenten hebben er naar schatting tussen de 8000 en 10.000 klachten.

Aantal agenten met klachten neemt toe
Het aantal agenten dat last heeft van psychische klachten zou de afgelopen tien jaar zijn toegenomen. Dat is het directe gevolg van onder meer frustratie over de eigen organisatie, die te bureaucratisch zou zijn, stelt de onderzoeker.

Bijna tien procent van de agenten met klachten lijdt aan een posttraumatische stressstoornis. Ongeveer tachtig procent van de klachten komt voort uit gewoon politiewerk. Dat kan betekenen dat niet alleen agenten binnen de noodhulp er last van hebben, maar ook agenten bij ondersteunende diensten.