Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Militaire reddingsoperatie was niet nodig, luchtvaartmaatschappij vloog gewoon op Sirte’

De gevangenneming van de drie Nederlandse militairen bij een reddingsoperatie in Libië had gemakkelijk voorkomen kunnen worden. Dat zeggen twee Nederlandse piloten van de Libisch-Maltese luchtvaartmaatschappij Medavia. Deze heeft de afgelopen weken honderden mensen uit Libië gehaald, onder andere uit Sirte, schrijft correspondent Merijn de Waal vandaag in NRC Handelsblad.

Dat deed Medavia helemaal legaal. Volgens de piloten had Nederland gewoon een burgervliegtuig kunnen charteren van de luchtvaartmaatschappij in plaats van een geheime missie op poten te zetten om Nederlandse staatsburgers te evacueren.

Volgens de piloten waarmee De Waal sprak is Medavia waarschijnlijk nog de enige luchtvaartmaatschappij die over Libië vliegt. Normaal vlogen de piloten tussen Tripoli en de olievelden in de woestijn, maar sinds de onrust in het land is geëscaleerd, wordt de luchtvaartmaatschappij ingezet voor evacuatievluchten en zetten zij evacués af op Malta.

De twee Nederlanders vinden het onbegrijpelijk dat Nederland geen contact met Medavia heeft gezocht en bestempelen de militaire reddingsoperatie in Sirte als knullig en zeer onverstandig: “Dat is Gaddafi-land. Het is zijn geboorteplaats en daar zit zijn trouwste aanhang. Je wilt toch niet dat vrouwen krijgsgevangen worden genomen? Zeker in een Arabisch land in oorlogstijd weet je niet wat er met ze kan gebeuren.”

Lees het uitgebreide artikel in de zaterdageditie van NRC Handelsblad

Lees hier meer over Libië.