Na Hillen noemt ook Bleker Verhagen leider CDA

Maxime Verhagen is de partijleider van het CDA. Dat zei staatssecretaris Bleker van de christen-democraten vanavond in EénVandaag. CDA-minister Hillen noemde Verhagen vanochtend in een interview met NRC Handelsblad ook al de leider van de partij.

Bleker, die voordat hij staatssecretaris werd waarnemend partijvoorzitter was en een innige band heeft met Verhagen, zei in het interview met EénVandaag op de vraag of het partij een leiderschapsprobleem heeft: “Wij hebben een aanvoerder en dat is Maxime”.

Minister van Defensie Hans Hillen zei vanochtend in NRC Handelsblad ook dat Verhagen de nieuwe CDA-partijleider is. Sinds het vertrek van Jan-Peter Balkenende heeft de partij geen duidelijke leider meer. Over zes weken wordt er een nieuwe partijvoorzitter gekozen.

Tot nu toe heeft CDA drie leiders
Het is opmerkelijk dat drie partijprominenten iemand aanwijzen als ‘leider’. Tot nu toe was de officiële partijlijn dat het CDA drie leiders had: Verhagen als hoofd van de CDA-bewindslieden, fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma in de Tweede Kamer en de nieuwe te kiezen partijvoorzitter.

‘De kiezer raakt gewend aan boosheid PVV’
Hillen bekritiseert ook gedoogpartner PVV. Volgens hem is de partij “geënt op emoties, op onrust, op bezorgdheid, op negatieve gevoelens” en moet Geert Wilders “steeds feller worden om zijn achterban te boeien”, want de kiezer raakt gewend aan de boosheid van de PVV. “Hij moet steeds brandstof op het vuur gooien”, zegt Hillen. Hij benadrukt dat de boosheid van de burger zich zelfs tegen de PVV kan keren.

Lees het uitgebreide interview met minister Hillen vandaag in het NRC Handelsblad (digitale editie).