Gerritsen wint eerste 500 meter wereldbekerfinale

Annette Gerritsen toont blijdschap na haar winst op de 500 meter in Heerenveen. Foto Reuters.

Annette Gerritsen heeft bij de finale van het wereldbekerseizoen in Heerenveen de eerste 500 meter gewonnen. De Nederlandse schaatsster was vanmiddag de snelste in een tijd van 38,31 seconden.

De Duitse Jenny Wolf, die aan de leiding gaat in het wereldbekerklassement, gaf zes honderdsten toe op Gerritsen. De Zuid-Koreaanse Sang-Hwa Lee, een andere favoriete, werd derde in 38,49 brons. Zondag schaatsen de vrouwen nogmaals een 500 meter, waarna de wereldbekerstrijd is beslist.

Wisselende prestaties overige Nederlandse schaatssters
De overige Nederlandse schaatssters presteerden wisselend: Margot Boer (38,60) eindigde in Thialf achter de Japanse Maki Tsuji als vijfde, Laurine van Riessen (38,73) legde beslag op de zesde plaats. Thijsje Oenema (39,14) moest zich tevreden stellen met plaats twaalf.

Bekijk hier een samenvatting van de 500 meter: