VN onderzoekt wapentransactie tussen Zimbabwe en Ivoorkust

Mugabe arriveert bij de top van Afrikaanse Unie eind januari waarbij de situatie in Ivoorkust besproken werd. Foto AFP / Tony Karumba

De Verenigde Naties onderzoeken een verdachte wapentransactie van Zimbabwe naar Ivoorkust. Reuters meldt dat de wapens naar Laurent Gbagbo zijn gegaan waarmee de weggestemde president VN-sancties zou schenden.

Ivoorkust verkeert in een crisis nu Gbagbo’s manschappen al bijna twee weken lang vuurgevechten voeren met aanhangers van de internationaal erkende president Alassane Ouattara.

De VN zegt dat de mogelijke wapentransactie een “serieuze zaak” is. De wapens zouden gebruikt kunnen worden tegen VN-soldaten die in Ivoorkust op vredesmissie zijn. Tegen het land geldt sinds 2004 en wapenembargo. Troepen van Gbagbo bombardeerden toen Franse vredessoldaten in het Ouattara-gezinde noorden.

Gbagbo en de Zimbabwaanse president Robert Mugabe zijn bevriend. In januari stuurde de Ivoriaan een delegatie naar Harare om zich te verzekeren van de steun van Mugabe, die net als Gbagbo beschuldigd wordt van verkiezingsfraude.