No-fly zone voor Libië is een slecht oorlogsplan

F-16 piloot. Foto Bas Czerwinski

De Britten en Fransen sturen aan op een no-fly zone boven Libië, zodat Gadaffi zijn eigen bevolking niet meer kan bombarderen. Thomas Ricks, één van de meest ervaren oorlogscorrespondenten van de VS, waarschuwt dat de maatregel een “oorlogshandeling” is. En nog een slechte ook.

Een no-fly zone instellen betekent dat de Libische luchtmacht met geweld aan de grond wordt gehouden door vliegende coalitietroepen. In Foreign Policy schrijft Ricks dat allereerst het luchtafweersysteem uitgeschakeld moet worden: zowel de raketten als het radar- en communicatiesysteem.

Halve maatregel
Alleen al die handeling betekent oorlog, aldus Ricks. Met alle gevolgen van dien. Hij verwijst naar de gearresteerde Nederlandse mariniers. “Hoe gaan we om met gevangen genomen vliegtuigbemanning?” En als we dan toch oorlog gaan voeren, zo vervolgt hij, waarom dan zo’n halve maatregel? “Waarom niet de klus snel klaren? Door ook Gadaffi en de infrastructuur aan te vallen?”

Niet dat Ricks voor een oorlog pleit. Hij probeert voorstanders van een no-fly zone er alleen van te vergewissen dat deze maatregel een halve is. “En dat is doorgaans een slecht plan voor een oorlog. Waarom zouden we het risico lopen een oorlog te beginnen die we kunnen verliezen? Waarom niet alles op alles zetten: een invasie met grondtroepen om het wankele regime omver te werpen?”

Generaal James Mattis zei het ooit krachtiger, weet Ricks. “If you’re going to take Vienna, take fucking Vienna.” Ofwel: ben je van plan om Libië in te nemen, neem dat kloteland dan ook in.

Beluister hier het commentaar van Dick Berlijn, oud-commandant der strijdkrachten.